Herfstsmaak uit een jampot.
Zorg ervoor, als je zelf kastanjes hebt geraapt en niet gekocht, dat de buitenste schil al verwijdert is.
De kastanjes met een scherp mesje een kruisje in de schil zetten, daardoor kunnen we straks makkelijker de schil verwijderen.
Doe de kastanjes in een pan en vul daar water bij zodat de kastanjes net onder water staan. Aan de kook brengen en tien minuten koken.
Afgieten en de schil eraf halen.
De kastanjes weer in de pan doen, water erbij en opnieuw aan de kook brengen. Deze keer 40 minuten laten koken.
Afgieten en pureren of door een zeef duwen.
De puree wegen, en net zoveel suiker erbij doen. Ook per kilo suiker een 750 milliliter water erbij doen. Bij 1,5 kilo kastanjes dus 1,5 kilo suiker en 1,125 liter water.
Vanillestokje open snijden en met de punt van een mes het merg eruit schrapen. Doe merg en vanillestokje in het water.
Weer aan de kook brengen en nu 15 minuten zachtjes laten koken.
Vanillestokje verwijderen en de confituur in jampotten vullen. Deksel erop en ondersteboven op het aanrecht zetten. Daar op deze manier helemaal laten afkoelen.