Site Overlay
Wat is het verschil tussen jam, confiture, en marmelade?

Het verschil

Wat is het verschil tussen jam, confiture, en marmelade? Dat is soms best wel lastig want als je de potjes bekijkt bij de supermarkt, en dat zijn bij sommige supermarkten heel wat verschillen soorten, wordt het niet echt duidelijker.

En ook als je de verschillende soorten zou kopen en proeven, van de smaak alleen wordt je ook niet veel wijzer. Alle soorten smaken goed, zijn lekker, en kun je gebruiken al beleg op de boterham, op pannenkoeken, voor taarten, en bij nagerechten.

Jam

Jam is misschien wel de meeste bekende en meest gegeten soort. Het is goed smeerbaar en in allerlei soorten te verkrijgen.

Jam mag pas Jam heten volgens de warenwet als er tenminste 35% vruchtenpulp inzit. En iedereen maar denken dat dit gemaakt werd van verse vruchten.

Voor Jam met meer dan 45% vruchtenpulp, mag de naam zelfs extra jam gebruikt worden.

Vaak wordt aan jam citroensap toegevoegd, vooral bij vruchten die geen pectine bevatten.

Marmelade

Marmelade wordt gemaakt van vruchtpulp, of bij jou thuis natuurlijk van verse vruchten, met schil. Dat is vooral goed te zien aan sinaasappelmarmelade en citroenmarmelade. Daar zie je ook meestal echt stukjes schil inzitten.

Dat kan dus, afhankelijk van de vruchtsoort, een geheel andere smaak hebben dan vergelijkbare jam. De smaak is vaak wat minder zoet en wat meer bitter. Maar smaak verschilt natuurlijk per mens.

Normaal gesproken wordt aan marmelade geen pectine toegevoegd. Marmelade wordt ook vaak langer gekookt als de andere soorten.

Confiture

Confiture is meestal veel dikker dan jam, temeer ook omdat het doorgaans van hele vruchten wordt gemaakt.

Om een voorbeeld te geven, aardbeienconfiture is prima smeerbaar maar bevat wel echt aardbeien. Het is dus als het ware jam met gekookte aardbeien.

In Nederland, en in sommige andere Europese landen wordt jam als confiture beschouwd en andersom. In de winkel hoeft er dus geen verschil in te zitten.

Chutney

Een chutney kan zowel uit groente als uit fruit gemaakt worden, of uit beide. En bevat vanzelfsprekend vaak kruiden en specerijen. Chutney wordt vaak gegeten als koud bijgerecht bij de barbecue, bij fondue, bij rijsttafel, of bijvoorbeeld bij Indische gerechten.

Compote

Nog weer wat anders is de compote. Zie het maar als appelmoes waar nog stukjes appel inzitten, dat heet dus appelcompote.

Gelei

Nog weer wat anders is gelei. Het wordt gemaakt van vruchtsap dat met suiker ingekookt wordt totdat het dikker wordt.

Deel ons op social media