Site Overlay
Abrikozenconfituur

Abrikozenconfituur

Abrikozenconfituur is makkelijk te maken, maar natuurlijk wel iets anders dan de standaard abrikozen jam of marmelade. Er zit dus wel verschil tussen.

Het is overigens een echter klassieker, want deze vruchten wordt bijna net zo vaak voor jam of iets dergelijks gebruikt als aardbeien.

Deze confituur kun je ook goed gebruiken op een vlaai, taartbodem of een ander soort taart, en natuurlijk is het ook lekker door de vla of de yoghurt.

Recept Abrikozenconfituur

Een mooie en geurrijke jam om te maken.

Gang Confituur
Keuken Nederlands
Trefwoord Abrikozenconfituur
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 241 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Abrikozen
  • 100 Milliliter Vers geperst sinaasappelsap
  • Sap van één citroen
  • 1 Kilo Geleisuiker
  • 2 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De abrikozen opensnijden en de pit verwijderen.
  2. De abrikozen in een grote pan doen en het sinaasappelsap toevoegen. Het geheel aan de kook brengen.

  3. Het citroensap toevoegen en de geleisuiker. 4 Tot 5 minuten laten koken, eventueel schuim van de confituur scheppen.
  4. Is de confituur dik genoeg dan van het vuur nemen, anders nog even laten doorkoken.

  5. De jampotten vullen en de deksel erop draaien. De potten ondersteboven op het aanrecht laten afkoelen.

Welke abrikozen het beste gebruiken?

Abrikozen worden dan wel een steenvrucht genoemd, en dat komt door de harde pit, toch zijn deze vruchten eigenlijk ook wel kwetsbaar.

Dat komt omdat het fruit vaak bij elkaar in de schaal of zak wordt opgeslagen. Daardoor kunnen rottende vruchten snel andere abrikozen aansteken.

Koop daarom verse abrikozen die nog niet zacht zijn en nog niet helemaal rijp.

Waar op letten bij de aankoop?

Abrikozen moeten nog niet zacht zijn, en bij voorkeur nog een steeltje hebben, dan blijft het fruit langer goed.

Bewaar je het fruit langer, dan bij voorkeur in de koelkast. Ook regelmatig controleren en zachte of rottende exemplaren direct verwijderen zodat gezonde exemplaren niet kunnen worden aangestoken.

Hoe lang is deze Abrikozenconfituur houdbaar?

Abrikozenconfituur in een nog niet geopende jampot, kun je 12 maanden bewaren buiten de koelkast.

Geopende potten kunnen, mits de deksel weer op de pot is gedaan, kun je nog een drie tot vier maanden bewaren.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.