Site Overlay
Marmelade van aalbessen en appel

Marmelade van aalbessen en appel

Marmelade van aalbessen en appel is een soort marmelade die je zelf moet maken, want kopen in de winkel zal niet gaan lukken.

De smaak is ook wat anders dan je misschien kent, en kan ook iedere keer weer anders zijn. Aalbessen smaken natuurlijk ieder jaar hetzelfde, maar deze marmelade krijgt ook smaak van de appels.

En daar kun je behoorlijk mee variëren.

Wil je een zurige marmelade neem dan zure appels zoals bijvoorbeeld de Granny Smith. Wil de je een wat minder zurige smaak, neem dan een zoetzure appels als bijvoorbeeld de Pinklady.

En als je een zoetige smaak wil, neem dan een appel als bijvoorbeeld de Red Delicious.

Recept Marmelade van aalbessen en appel

Een heerlijke frisse marmelade
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Marmelade van aalbessen en appel
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 24 minuten
Porties 3 Jampotten
calorieën 310 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Aalbessen
  • 5 Appels
  • 450 Gram Suiker
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Appel schoonmaken en klokhuizen verwijderen. Schillen mag, maar hoeft niet.
  2. Snij de appels in blokjes of reepjes.
  3. Haal de aalbessen van de steeltjes, wassen en in een pan doen.

  4. Voeg water en suiker toe. Wat water betreft moeten de bessen net onder water staan.
  5. Met een houten lepel roeren, en daarbij mogen de bessen best kapot gaan.
  6. Aan de kook brengen en gedurende 2 minuten laten koken, terwijl je blijft roeren.
  7. Appels toevoegen en nog twee minuten laten koken.
  8. Doe de marmelade in jampotten tot aan de rand, doe de deksel erop, en laat de jampotten met de deksel naar beneden 5 minuten afkoelen.

  9. De jampotten weer goed draaien en nog een uur laten afkoelen.

Welke appels het beste gebruiken?

Het beste kun appels gebruiken die nog niet melig of zacht zijn. Appels dus die vers zijn en volop sap bevatten.

Vooral rode appels kunnen snel melig worden als deze al wat ouder zijn.

Waar op letten bij de aankoop?

De appels moeten stevig zijn, niet zacht, en natuurlijk zonder rotte plekken.

Als er een plekje op de schil zit kun je dit gewoon wegsnijden, dit heeft verder geen invloed op de smaak.

De aalbessen moet vers zijn en stevig aanvoelen.

Hoe lang is deze Marmelade van aalbessen en appel?

De suiker in de marmelade zorgt ervoor dat de marmelade langer houdbaar blijft.

De jampotten, mits nog niet geopend, kun je ongeveer 3 tot 4 maanden bewaren. Wel donker bewaren, want licht kan nadelig werken op smaak en kleur.

Een geopende jampot kan maximaal een maand bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.