Site Overlay
Marmelade van appels uit de oven

Marmelade van appels uit de oven

Marmelade van appels uit de oven is een echte wintermarmelade, en zelfs een beetje een heerlijke marmelade in het vroege voorjaar.

De marmelade wordt vooral met appels gemaakt die al even zijn blijven liggen, zoals vroeger vaak gedaan werd toe er nog geen koelhuizen waren om appels vers te houden.

De appels, vandaar de term bewaarappels, werden in een kelder bewaard en werden natuurlijk na een aantal maanden wat minder vers. Vandaar dan toch maar deze marmelade gemaakt.

Natuurlijk hoef je de appels die je wilt gebruiken niet eerst zolang te bewaren, maar kun je ook verse appels gewoon gebruiken voor deze marmelade.

Recept Marmelade van appels uit de oven

Een marmelade die je overigens ook kunt eten als chutney, die lekker is bij stoofvlees.
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Marmelade van appels uit de oven
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 310 kcal

Ingrediënten

  • Sap van 1 Citroen
  • 50 Gram Amandelen
  • 800 Gram Zoetzure Appels
  • 150 Milliliter Appelsap bij voorkeur vers geperst
  • Snufje Kaneelpoeder
  • 250 Gram Geleisuiker
  • 2 Pakjes Vanillesuiker
  • 50 Gram Rozijnen
  • Rum
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Voordat we de marmelade gaan maken, doe je enkele uren vooraf de rum in een schaal, en doet de rozijnen in de rum. Laat de rozijnen enkele uren wellen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  3. Hak de amandelen fijn.
  4. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in blokjes en doe deze samen met de amandelen in een ovenschaal.

  5. Bak de appelblokjes in ongeveer 20 minuten, maar wel af en toe omscheppen.
  6. Laat ondertussen de rozijnen uitlekken.

  7. Doe de appelblokjes met de rozijnen, de gehakte amandelen, het kaneelpoeder, de geleisuiker, de vanillesuiker, het citroensap, en het appelsap in een pan en breng dit aan de kook.

  8. Op een laag vuur 5 minuten laten koken.
  9. Van het vuur halen en eventueel pureren. Dat hoeft natuurlijk niet als je de marmelade wat minder fijn wilt.
  10. Doe de marmelade in de jampotten tot aan de rand. Deksel erop, en op de deksel 5 minuten laten afkoelen.

  11. Jampotten weer omdraaien en met de deksel naar boven helemaal laten afkoelen.

Welke appels het beste gebruiken?

Dat ligt een beetje aan je eigen smaak, de één zal zure appels lekker vinden, de andere juist zoete appels.

In principe kan deze marmelade met alle soorten appels gemaakt worden, maar meestal worden zoetzure appels gebruikt.

Waar op letten bij de aankoop?

Deze marmelade is een oude marmelade, die van oorsprong van de laatst overgebleven appels werd gemaakt.

Dat waren dus geen mooie appels meer. Het is dus niet erg dat de appels die je wilt gebruiken er wat minder mooi uitzien, zolang er maar geen rotte plakken aanzitten.

Hoe lang is deze Marmelade van appels uit de oven houdbaar?

De marmelade wordt niet met echt veel suiker gemaakt, en is daarom wat minder lang houdbaar.

Dichte potten blijven, mits donker bewaard, ongeveer 4 tot 6 maanden goed.

Geopende jampotten in de koelkast bewaren, maar wel afgesloten met de deksel. Geopend blijft de jam 6 tot 8 weken goed.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.