Site Overlay
Appelmarmelade

Appelmarmelade

Appelmarmelade is een jam die niet helemaal fijn gemalen is, en daardoor ietwat meer appelsmaak heeft. In principe kun je hier alle soorten appels voor gebruiken, maar gebruik wel verse appels.

Dat wil zeggen geen melige of rimpelige appels gebruiken voor deze marmelade, omdat daar minder sap in zit en dus minder smaak.

Een marmelade die van melige of rimpelige appels gemaakt worden is gewoon minder lekker dan een marmelade die van stevige en sappige appels gemaakt wordt.

Bij zoete appels kun je misschien wat minder suiker gebruiken, bij zure appels wat meer.

Recept Appelmarmelade

Heerlijk en fruitig, de smaak van de nazomer
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Sinaasappelmarmelade
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 5 Jampotten
calorieën 274 kcal

Ingrediënten

  • 1,2 Kilo Stevige appels
  • Rasp van een citroen
  • Sap van een citroen
  • 750 Milliliter Vers appelsap
  • 1 Kilo geleisuiker
  • 5 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Appels schillen en het klokhuis verwijderen. De appels vervolgens in plakjes of partjes snijden.
  2. Citroen dun raspen en uitpersen.
  3. In een pan citroensap, citroenrasp, appelsap, en de appels aan de kook brengen, en 10 minuten zachtjes laten koken.

  4. De geleisuiker erdoor roeren en nogmaals 10 minuten zachtjes laten koken.

  5. De marmelade in de jampotten gieten tot aan de rand.

  6. Deksel erop draaien en met de deksel naar beneden op een schone theedoek plaatsen.
  7. Gedurende 5 minuten laten afkoelen, dan de jampotten weer omdraaien en nog een uur laten afkoelen.

Welke appels het beste gebruiken?

Dat ligt een beetje aan je eigen smaak. Zoetzure appels zijn meestal het lekkerste.

Zoete appels worden snel melig, en de marmelade kan te zoet worden.

Bij zure appels kun je eventueel wat citroensap minder gebruiken.

Waar op letten bij de aankoop?

Zolang de appels stevig en sappig zijn kun je de appels voor deze marmelade gebruiken.

Heb je zelf een appelboom, dan kun je ook valfruit gebruiken, zolang er maar geen plekjes aan de appels zitten.

Hoe lang is deze Marmelade van aalbessen en appel?

Afgesloten jampotten kun je tot een jaar na de marmelade gemaakt is bewaren. Gewoon bij kamertemperatuur.

Is een jampot geopend, dan moet de marmelade in de koelkast bewaard worden, en met de deksel op de jampot. De marmelade kan dan nog 3 tot 4 maanden bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.