Site Overlay
Wortelsap maken

Wortelsap maken

Wortelsap maken is simpel, de keuze van de juiste wortel is eigenlijk nagenoeg meer werk, want er zijn nogal wat verschillende soorten.

Om te beginnen natuurlijk winterpeen en bospeen of waspeen. In principe gaat het bij deze laatste twee om dezelfde soort wortel, de één met loof en de ander zonder, en beiden zijn zomerwortels.

Je zult misschien denken dat de smaak van winterpeen en zomerwortels exact hetzelfde is, maar er zit toch wel verschil tussen. Winterpeen is doorgaans ietwat zoeter, maar dat is om sap te maken niet erg.

Daarnaast bestaan er nog zogeheten oerwortels. Wortels die lijken op oude soorten, en vaak een andere kleur hebben. Zo kun je gele wortel of paarse wortels kopen bij sommige groenteboeren, in sommige toko’s en sommige biowinkels.

Naast dat het sap dan een andere kleur krijgt, is ook de smaak anders. Het zijn gewoon wortelsoorten die je eens moet proberen. Niet alleen om sap van te maken, maar ook gewoon eens een keertje eten.

Overigens is het misschien raadzaam om biologische wortels te gebruiken als je sap wilt maken.

Zelf Wortelsap maken

In het onderstaande recept gebruiken we winterpeen. Voor de smaak voegen we nog twee sinaasappel toe, en dan bij voorkeur perssinaasappels. Om sap te maken heb je ook een sapcentrifuge nodig.
Gang Drankjes
Keuken Nederlands
Trefwoord Wortelsap maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 2 Personen
calorieën 72 kcal

Ingrediënten

  • 2 Sinaasappels
  • 700 Gram Winterpeen

Instructies

  1. Maak de winterpeen schoon, wijder het loof en het kontje, en schraap de wortel schoon.
  2. De Sinaasappels schillen, en zoveel mogelijk van de witte huid er ook afhalen. Dit smaakt wat bitter.
  3. De winterpeen en de sinaasappels in de sapcentrifuge stoppen, en daarmee vers sap maken.

Welke Appels het beste gebruiken?

Zoals eerder reeds omschreven kun je verschillende soorten wortels gebruiken.

Combineren kun je de wortels met een stuk verse gember, maar ook met sinaasappel en ander citrusvruchten.

Waar op letten bij de aankoop?

De wortels moeten vooral stevig zijn, en mogen niet slap zijn of uitgedroogd.

Daardoor zou er namelijk veel minder sap in de wortels zitten.

Als je aan het einde van de winter winterpeen koopt die wat zacht aanvoelt, kan bovendien de smaak een beetje bitter zijn.

In dat geval kun je beter een andere soort wortel gebruiken om sap van te maken.

Hoe lang is dit wortelsap houdbaar?

Vers gemaakt wortelsap kun je, mits goed afgesloten, 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Wel kan de smaak van vervlakken na een aantal dagen.

Wil je het sap langer bewaren kan het ook ingevroren worden.

Daartoe maak je eerst ijsblokjes van het wortelsap. Na 2 uur invriezen haal je de blokjes uit de ijsblokjesvorm, en doet de blokjes in een diepvrieszakje of diepvriesbakje.

Daarna minstens nog een dag in laten vriezen.

Ingevroren is het sap nog 3 maanden houdbaar.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.