Bosbessenjam zonder suiker is lekker op brood, maar ook erg lekker als decoratie op taart of muffin. En dan kan ook rustig want suiker toevoegen doen we bij dit recept niet.
En dus kun je rustig wat meer van de jam eten dan je normaliter zou doen.
Dit recept kun je overigens ook makkelijk maken met ander zacht fruit, dus aardbeien, frambozen of bessen.
Recept Bosbessenjam zonder suiker
Ingrediënten
- 200 Gram Bosbessen
- 1 Eetlepel chia zaad
- 1 Eetlepel Ahorn siroop
- Scheutje citroensap
- 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot
Instructies
In een pan de bosbessen, de ahorn siroop, en het citroensap goed door elkaar mengen.
Langzaam verwarmen en wachten tot het begint de koken. Nu met een staafmixer alles pureren.
Het chia zaad door het mengsel roeren, en op een zacht vuur langzaam dikker laten worden. Het mag vanzelfsprekend niet aanbranden.
Jampot vullen met de jam, deksel erop draaien, en ondersteboven laten afkoelen.
Welke Bosbessen het beste gebruiken?
Het beste kun je wat grotere bosbessen gebruiken. Als je zelf een struik in de tuin hebt staan dan weet je dat de bessen die je in de winkel kunt kopen vaak groter zijn.
Waar op letten bij de aankoop?
Alleen verse bosbessen gebruiken, of bosbessen uit de diepvries.
De variant die uit de diepvriezer komt, de meeste supermarkten verkopen dit, hoef je de bessen niet eerst te ontdooien, maar kun je direct gebruiken om jam te maken.
Bij verse bosbessen mogen er vanzelfsprekend geen rotte exemplaren tussen zitten.
Hoe lang is deze Bosbessenjam zonder suiker houdbaar?
Bosbessenjam zonder suiker kun je in gesloten en nog niet geopende jampotten tot 6 weken bewaren in de koelkast.
In een reeds geopende jampot, dat nog wel afgedekt is, kan de jam tot 4 weken bewaard worden.