Site Overlay

Tomaten-Chili jam

Tomaten-Chili jam is misschien niet een jam die je iedere dag op tafel zult hebben staan bij het ontbijt en bij de broodmaaltijden. Het is ook geen jam die je in iedere supermarkt zult vinden.

Dus zelf maken is de enige oplossing om van deze verrassend lekkere jam te kunnen genieten.

Verrassend is misschien wat zachtjes uitgedrukt, maar als je deze jam een keer geproefd hebt zul je het vaker willen maken. Echt zo’n jam die je maakt voor de feestdagen in december, want dan mag een beetje bijzonder wel.

Recept Tomaten-Chili jam

Zoet en hartig in één jam.
Gang Jam
Keuken Mexicaans
Trefwoord Tomaten-Chili jam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Porties 1 Jampot
calorieën 195 kcal

Ingrediënten

  • 2 Teentjes Knoflook
  • 5 Centimeter Verse gember
  • 2 Rode pepers
  • 250 Gram Trostomaten
  • 50 Milliliter Appelciderazijn
  • Snufje Kruidenzout
  • 150 Gram Rietsuiker
  • 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot

Instructies

  1. Gember schillen en raspen.
  2. De rode pepers ontdoen van zaad en zaadlijsten, en fijn gehakt.
  3. Kokend water in een schaal of kom doen, met een scherp mes een kruis in de tomaten zetten, en even een 30 seconden in het warme water leggen. Met een scherp mesje de schil eraf halen. Snij de tomaten vervolgens in stukjes.

  4. Knoflook schoonmaken, en samen met gember, rode pepers, en de tomatenstukjes met een keukenmachine of blender pureren.

  5. De puree in een pan doen en de azijn erdoor roeren. Ook de suiker erdoor roeren. Aan de kook brengen en op een laag vuur 30 minuten laten koken. Blijven roeren zodat het niet kan aanbranden.

  6. Van het vuur halen en iets laten afkoelen.
  7. In de jampot gieten, deksel erop draaien, en ondersteboven laten afkoelen.

Welke tomaten het beste gebruiken?

Je kunt in principe iedere soort tomaten voor deze jam gebruiken, mits deze goed rijp zijn.

Kleinere tomaten zijn doorgans wat zoeter en sneller rijp dan grotere tomaten.

Waar op letten bij de aankoop?

Tomaten moeten rijp zijn maar nog niet zacht. Vanzelfsprekend mogen de vruchten niet gebarsten zijn of rotte en vieze plekken vertonen.

Hoe lang is deze Tomaten-Chili jam houdbaar?

Tomaten-Chili jam kun je, mits goed afgesloten en nog niet geopend, maximaal 8 maanden bewaren buiten de koelkast.

Een geopende jampot kun je nog een week of zes in de koelkast bewaren. Natuurlijk wel met de deksel op de pot.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.