Site Overlay
Grapefruit-mandarijnmarmelade

Grapefruit-Mandarijnmarmelade

Grapefruit-Mandarijnmarmelade is een frissen marmelade dat gemaakt wordt van twee citrusvruchten, waarvan de ene wat minder en de andere erg populair en vaak gegeten is.

Wat de grapfruit betreft, kun je vaak kiezen tussen een witte en een rode grapefruit. Deze laatste is roze tot rood van binnen en smaakt wat minder bitter. Welke je wilt gebruiken laten we helemaal aan je eigen smaak over.

Ook met de mandarijnen kun je nog wat variatie in dit recept brengen, maar we geven je vast al een tips. Vaak zijn de kleine wat zoeter.

In het recept gaat overigens ook whiskey, dus misschien wat minder geschikt voor kinderen, hoewel de whiskey wel bewerkt wordt.

Recept Grapefruit-Mandarijnmarmelade

Lekker firssen citrusvruchten.

Gang Marmelade
Keuken Mediterraan
Trefwoord Grapefruit-Mandarijnmarmelade
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 360 kcal

Ingrediënten

 • 1 Grapefruit
 • 30 Mandarijnen
 • 1 Kilo Geleisuiker
 • 4 Eetlepels Whiskey
 • 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

 1. De grapefruit en de mandarijnen met heet water afwassen. Ontdoen van buiten schil en de witte binnenschil, deze moet zoveel mogelijk verwijdert worden want de schil smaakt erg bitter.
 2. Snij van beide citrusvruchten het vruchtvlees zonder schil uit de mandarijn en grapefruit. Dit doe je heel makkelijk door met een scherp mesje ieder partje tussen het velletje in te snijden. Vervolgens snij je het vruchtvlees in kleine stukken.
 3. De buitenste schil ontdoe je zoveel mogelijk van delen van de witte binnenste schil. Dan snij je de buitenste schil van de grapefruit en van ongeveer 10 mandarijnen in reepjes.

 4. Het vruchtvlees, de in reepjes gesneden buitenste schil, en het geleisuiker in een pan aan de kook brengen.

 5. 5 Minuten hard laten koken, dan de whiskey erbij gieten.
 6. Nog even roeren en dan de jampotten vullen. Deksel erop schroeven en ondersteboven 5 minuten laten staan. Dan weer goed draaien en geheel laten afkoelen.

Welke mandarijnen en grapefruit het beste gebruiken?

We kunnen hier natuurlijk geen reclame voor de soort mandarijnen geven, maar zoete zijn het beste voor deze marmelade.

Satsuma’s zijn vaak wat zuurder en bevatten minder sap. Maroc en kleine clementines zijn juist vaak wat zoeter en met meer sap.

De rode grapefruit is ook beter dan de witte. Minder bitter en vaak meer sap.

Waar op letten bij de aankoop?

Citrusvruchten moeten er vers uitzien. Dat wil zeggen niet verdroogd en al helemaal geen bruine op zwarte plekken op de schil.

De vruchten moeten ook niet plakkerig zijn of slap aanvoelen.

Hoe lang is deze Grapefruit-Mandarijnmarmelade houdbaar?

Grapefruit-Mandarijnmarmelade kun je ongeveer 12 maanden in een afgesloten pot bewaren. Dat wil zeggen nog nooit open geweest en op de juiste manier gevuld.

Is een pot geopende geweest is de marmelade in een afgesloten jampot nog drie tot vier maanden houdbaar.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.