Site Overlay
Vijgenmarmelade

Vijgenmarmelade

Vijgenmarmelade is een keer wat anders dan de doorgaans gangbare jamsoorten en marmeladesoorten, van een fruitsoort die je tegenwoordig vers in Nederland kunt kopen.

Een marmeladesoort die overigens niet alleen op brood en op de pannenkoek goed smaakt. Deze marmelade kun je ook prima gebruiken om de yoghurt of de vanillevla een beetje op te peppen.

De marmelade kun je in Nederland overigens wat minder makkelijk verkrijgen dan in bijvoorbeeld Duitsland, als het zelf maken een keer te veel tijd kost.

Recept Vijgenmarmelade

Vakantiegevoel in een jampot.
Gang Marmelade
Keuken Mediterraan
Trefwoord Vijgenmarmelade
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Porties 2 Jampotten
calorieën 214 kcal

Ingrediënten

 • 550 Gram Verse vijgen
 • 1 Kaneelstokje
 • 4 Kruidnagel
 • 5 Peperkorrels
 • 200 Milliliter Rode wijn
 • 300 Gram Geleisuiker
 • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

 1. Schil en steel van de vijgen verwijderen, en de vruchten in kleine stukjes snijden.
 2. In een pan doen, en wijn en geleisuiker toevoegen.

 3. Kruidnagel en peperkorrels in een kruidenzakje doen, deze kun je los kopen of zelf maken, en dicht knopen. Kruidenzakje en kaneelstokje aan de vijgen toevoegen, en alles 5 tot 10 minuten laten koken.
 4. Af en toe omroeren. Een stollingsproef doen, een klein beetje op een koud bordje doen en kijken of het stolt. Als goed vuur uit, anders nog een paar minuten laten koken.

 5. Kruidenzakje eruit halen, en de marmelade in jampotten vullen. Deksel erop doen en ondersteboven op het aanrecht plaatsen en geheel laten afkoelen.

Welke vijgen het beste gebruiken?

Vijgen zijn een fruitsoort dat best wel lang bewaard kan worden buiten de koelkast.

Maar, de vruchten krijgen rimpels en drogen uit. Die vijgen moet je dus niet gebruiken. Allen stevige en niet uigedroogde vruchten.

Waar op letten bij de aankoop?

De vijgen moeten vers zijn, bijvoorkeur niet verpakt in plastic, want dan kunnen de vruchten van binnen soms verrot zijn doordat het plastic erg warm is voor het fruit.

Vers en stevig, dan moeten de vijgen zijn.

Hoe lang is deze Vijgenmarmelade houdbaar?

Vijgenmarmelade is, natuurlijk moeten de jampotten op de juiste manier gevuld en afgesloten zijn, is ongeveer 12 maanden buiten de koelkast houdbaar bij afgesloten potten.

Bij jampotten die reeds geopend zijn, kun je uitgaan van een maximale bewaartijd van nog 3 tot 4 maanden na openen.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.