Kiwi Marmelade is één van de weinige marmelades en jams in de kleur groen, hoewel je deze soort niet zomaar zult tegenkomen in de winkels.
Maar dat hoeft niet erg te zijn, want met dit simpele recept kun je verse kiwi’s gebruiken om de marmelade helemaal zelf te maken.
Het voordeel is bovendien dat je tegenwoordig altijd kiwi’s kunt kopen, en dus niet op een bepaald seizoen hoeft te wachten.
Recept Kiwi Marmelade
Ingrediënten
- 1 Kilo Kiwi’s
- 500 Gram Geleisuiker
- 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Instructies
Een ontbijtbordje in de koelkast plaatsen
- De kiwi’s dun schillen.
- Het vruchtvlees in stukjes snijden en meteen in een pan doen.
- De suiker toevoegen.
Als de kiwi's niet helemaal rijp en zijn kun je dit mengsel nog een tweetal uren laten staan met de deksel op de pan.
Het mengsel met een blender pureren, waarbij je zelf kunt bepalen hoe fijn de marmelade moet worden.
- Aan de kook brengen en 4 minuten op een hoog vuur laten koken.
De jampotten tot aan de rand vullen en de deksel erop draaien.
- Ondersteboven, dus met de deksel naar beneden, 5 minuten laten staan. Dan weer omdraaien en minimaal een uur laten afkoelen.
Welke kiwi’s het beste gebruiken?
Kiwi’s komen allang niet meer alleen maar uit Nieuw Zeeland.
Wat smaak betreft, is er nagenoeg geen verschil tussen de herkomstlanden. Kom alleen wel rijpe kiwi’s, die bij voorkeur nog niet zacht zijn.
Waar op letten bij de aankoop?
De Kiwi’s mogen niet te zacht zijn, want dit fruit kan vrij snel zacht en snotterig worden. Maak je van dergelijke vruchten jam of marmelade zal de smaak minder worden.
Koop je kiwi’s die nog niet helemaal rijp zijn, laat de vruchten dan 1 of 2 dagen rijpen bij kamertemperatuur, niet vol in de zon.
Hoe lang is deze Kiwi Marmelade houdbaar?
Kiwi Marmelade kun je ongeveer 12 maanden in een ongeopende pot bewaren buiten de koelkast.
Geopende marmelade kun je, mits wel afgedekt met een deksel, nog ongeveer 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaren.