Site Overlay
Kiwi Marmelade

Kiwi Marmelade

Kiwi Marmelade is één van de weinige marmelades en jams in de kleur groen, hoewel je deze soort niet zomaar zult tegenkomen in de winkels.

Maar dat hoeft niet erg te zijn, want met dit simpele recept kun je verse kiwi’s gebruiken om de marmelade helemaal zelf te maken.

Het voordeel is bovendien dat je tegenwoordig altijd kiwi’s kunt kopen, en dus niet op een bepaald seizoen hoeft te wachten.

Recept Kiwi Marmelade

Gemaakt van frisse kiwi’s.
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Kiwi Marmelade
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 3 Jampotten
calorieën 177 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Kiwi’s
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Een ontbijtbordje in de koelkast plaatsen

  2. De kiwi’s dun schillen.
  3. Het vruchtvlees in stukjes snijden en meteen in een pan doen.
  4. De suiker toevoegen.
  5. Als de kiwi's niet helemaal rijp en zijn kun je dit mengsel nog een tweetal uren laten staan met de deksel op de pan.

  6. Het mengsel met een blender pureren, waarbij je zelf kunt bepalen hoe fijn de marmelade moet worden.

  7. Aan de kook brengen en 4 minuten op een hoog vuur laten koken.
  8. Een theelepel marmelade op het bordje uit de koelkast doen en 2 minuten wachten. Als de marmelade gestold is de pan van het vuur halen. Als het niet gestold is nog een paar minuten laten koken.

  9. De jampotten tot aan de rand vullen en de deksel erop draaien.

  10. Ondersteboven, dus met de deksel naar beneden, 5 minuten laten staan. Dan weer omdraaien en minimaal een uur laten afkoelen.

Welke kiwi’s het beste gebruiken?

Kiwi’s komen allang niet meer alleen maar uit Nieuw Zeeland.

Wat smaak betreft, is er nagenoeg geen verschil tussen de herkomstlanden. Kom alleen wel rijpe kiwi’s, die bij voorkeur nog niet zacht zijn.

Waar op letten bij de aankoop?

De Kiwi’s mogen niet te zacht zijn, want dit fruit kan vrij snel zacht en snotterig worden. Maak je van dergelijke vruchten jam of marmelade zal de smaak minder worden.

Koop je kiwi’s die nog niet helemaal rijp zijn, laat de vruchten dan 1 of 2 dagen rijpen bij kamertemperatuur, niet vol in de zon.

Hoe lang is deze Kiwi Marmelade houdbaar?

Kiwi Marmelade kun je ongeveer 12 maanden in een ongeopende pot bewaren buiten de koelkast.

Geopende marmelade kun je, mits wel afgedekt met een deksel, nog ongeveer 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaren.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.