Chutney van appel en ui is een heerlijk bijgerecht bij vleesmaaltijden zoals wild of biefstuk. Het brengt een wat zoetige smaak die perfect bij dit soort vlees past, maar tegelijkertijd ook een beetje pit.
Meestal is chutney wel een langdurig en minder makkelijk te maken recept, maar deze chutney kan eigenlijk iedereen maken. De chutney eet je overigens koud bij de maaltijd.
Recept Chutney van appel en ui
Ingrediënten
- 250 Gram Uien
- 1 Eetlepel Boter
- 1 Eetlepel Geraspte gember
- 250 Gram Zoetzure appels
- 100 Gram Suiker
- 40 Milliliter Appelazijn
- 1 Eetlepel Vers Citroensap
- 1 Theelepel Kaneelpoeder
- 3 Eetlepels Rozijnen
- 1 Eetlepel Kerriepoeder
- 1 Theelepel Mosterd
Instructies
Uien schoonmaken en fijn snijden.
De boter in een steelpan smelten en hierin de uien fruiten.
- De appels schillen, van klokhuis ontdoen, en in stukjes snijden.
- De stukjes appel, de suiker, de appelazijn, en de geraspte gember bij de uien voegen.
Dit 20 minuten zachtjes laten stoven, waarbij je het mengsel regelmatig even om moet roeren.
- Citroensap, kaneelpoeder, krenten, kerriepoeder, en de mosterd toevoegen,
- Omroeren en nog eens 5 minuten laten stoven.
- Af laten koelen.
Welke appels het beste gebruiken?
Voor deze chutney kun je het beste zoetzure appels gebruiken, bijvoorbeeld Jonagold.
Zou je zoet appels gebruiken kan de smaak snel wat melig worden.
Waar op letten bij de aankoop?
De uien moeten vanzelfsprekend stevig zijn en niet zacht of rot.
De appels moeten vers zijn, stevig, en mogen geen plekjes op de schil hebben.
Hoe lang is deze Chutney van appel en ui houdbaar?
Chutney van appel en ui kun je na het bereiden nog twee tot drie dagen afgedekt bewaren in de koelkast.