Site Overlay

Waarom is Zelfgemaakte Jam Gezonder dan de Gekochte Variant?

Waarom zelfgemaakte jam gezonder kan zijn dan gekochte jam

Zelfgemaakte jam kan gezonder zijn dan gekochte omdat je de ingrediënten en hun kwaliteit kunt controleren. Bij het maken van jam kun je kiezen voor natuurlijke en biologische vruchten zonder conserveermiddelen of kunstmatige kleurstoffen. Bovendien kan de hoeveelheid suiker aangepast worden naar jouw voorkeur, wat kan bijdragen aan een lagere calorie-inname. Het is echter belangrijk om op te merken dat zelfs zelfgemaakte jam met mate geconsumeerd moet worden, omdat het nog steeds suiker bevat. Daarbij komt dat het proces van jam maken vaak de voedingsstoffen in de vruchten kan verminderen. Maar al met al, geeft het maken van je eigen jam je meer controle over wat je eet.

De voedingswaarde van zelfgemaakte jam versus gekochte jam

Zelfgemaakte jam heeft vaak een hogere voedingswaarde dan de in de winkel gekochte variant. Wanneer je zelf jam maakt, kun je de hoeveelheid toegevoegde suiker bepalen en verse, biologische vruchten gebruiken vol met vitaminen. Gekochte jam bevat vaak conserveringsmiddelen en extra suikers om de houdbaarheid te verlengen. Hoewel maken van jam wat tijd kost, geeft het je de vrijheid om je eigen smaken te creëren en weet je precies wat er in je eten zit. Dus, zelf jam maken kan gezonder zijn dan kopen, mits je bewust omgaat met de toevoegingen.

De keuze voor biologische ingrediënten in zelfgemaakte jam

Zelfgemaakte jam biedt de mogelijkheid om te kiezen voor biologische ingrediënten, een optie die vaak niet beschikbaar is bij commerciële producten. Daardoor kun je mogelijk ongewenste chemicaliën vermijden, terwijl je nog steeds geniet van de volle smaak van het fruit. Ook kan het gebruik van biologische suiker in plaats van geraffineerde suiker de gezondheidsvoordelen verbeteren. Verder kun je met zelfgemaakte jam de hoeveelheid suiker aanpassen aan je eigen voorkeur, waardoor het totale suikergehalte vaak lager is dan in gekochte jam. Conclusie, zelfgemaakte jam met biologische ingrediënten kan dus gezonder zijn dan kant-en-klare jam.

Gekocht vs. zelfgemaakt: De gezondheidsimpact van jam

Het is een gangbare misvatting dat zelfgemaakte jam gezonder is dan gekochte. Echter, de gezondheidsimpact van jam hangt vooral af van de ingrediënten. Zowel zelfgemaakte als gekochte jam bevatten vaak veel suiker, dat bijdraagt tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Echter, bij het zelf maken van jam, heb je controle over de hoeveelheid en soort suiker die je gebruikt, en kun je ervoor kiezen om vers fruit met weinig suiker te gebruiken. Maar vergeet niet, ongeacht hoe gezond je jam is, het blijft een smaakmaker en geen voedingsmiddel, dus gebruik het met mate.

Deel ons op social media