Aardbeien-Lychee jam is een soort jam die je niet vaak in de winkel zult tegen komen, en dus is de enige manier om dit gewoon zelf te maken.
Dat is op zich niet echt moeilijk, maar is wat meer tijdrovend dan andere soorten jam, en dat ligt voornamelijk aan de bereidingsmethode.
Recept Aardbeien-Lychee jam
Ingrediënten
- 500 Gram Aardbeien
- 350 Gram Lychees
- 600 Gram Suiker
- 250 Milliliter Water
- 3 Eetlepels citroensap
- 1 Eetlepel geraspte citroenschil
- 2 Theelepels Vanille-extract
- 2 Theelepels Pectine poeder
- 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Instructies
- Maak de aardbeien schoon en snij deze in partjes.
- Maak de lychees schoon en snij deze in schijfjes.
Doe beide in een schaal, meng het door elkaar en doe de suiker erbij. Nogmaals goed mengen en afgedekt een uur laten staan bij kamertemperatuur.
- Het water erdoor roeren.
Het mengsel in een pan doen en op een middelhoog vuur verhitten, terwijl je regelmatig blijft roeren.
Het citroensap erdoor mengen, en het vanille-extract.
45 tot 60 minuten zachtjes laten koken, maar wel regelmatig doorroeren.
- 5 Minuten voor het einde van de kooktijd de pectine erdoor roeren.
De jam in de jampotten doen, vullen tot aan de rand. Deksel erop, en vijf minuten met de deksel naar beneden laten staan. Dan weer omdraaien en een uur laten afkoelen.
Welke aardbeien en lychees het beste gebruiken?
Bij beide soorten fruit wordt normaal gesproken geen keuze inj verschillende soorten in de winkel geboden.
Waar op letten bij de aankoop?
De aardbeien moeten vers zijn, en mogen vooral geen rotte of zachte plekken vertonen.
Bij de lychees moeten deze volledig afgesloten zijn door de schil, die op zich weer stevig moet zijn.
Beide soorten fruit moeten wel rijp zijn, dus geen aardbeien gebruiken die nog gedeeltelijk wit zijn.
Hoe lang is deze Aardbeien-Lychee jam houdbaar?
De aardbeien-Lychee jam blijft 8 tot 12 maanden goed, mits de potten wel ongeopend zijn.
Is een pot geopend, dan kun je deze nog 6 weken tot drie maanden in de koelkast bewaren. Wel natuurlijk de deksel op de pot.