Site Overlay
Appelcider maken

Appelcider maken

Appelcider maken, appelsap waar een beetje extra pit in zit, en die lichtjes voorzien zijn van bubbels. Het wordt ook wel appelwijn genoemd, of appelchampagne.

Iets wat je vanzelfsprekend in veel supermarkten en bij de sluiter kunt kopen. Een goed oplossing als je veel appels hebt, en niet overal jam of appelmoes van wilt maken.

En eigenlijk een speciaal drankje dat je verbazend simpel zelf thuis kunt maken.

We moeten er wel bij zeggen dat de smaak die de appelcider uiteindelijk krijgt, sterk afhankelijk is van de smaak en dus de soort appels die gebruikt worden. Je kunt je voorstellen dat James Grieve een andere smaak geven dan Red Delicious.

Overigens kun je de cider ook maken van vers appelsap, want om het te kunnen maken moet je wel eerst de appels ontsappen. Dus een goede sapcentrifuge kan het werk een stuk eenvoudiger maken, en is zeker geen overbodige luxe.

Gebruik overigens geen gekocht appelsap uit pakken, want hierin zit vaak veel suiker. Hoewel je deze appelsap wel kunt gebruiken om cider te maken.

We gebruiken overigens een gistingsfles, maar eventueel kun je het in een normale fles proberen.

Zelf Appelcider maken

We gaan in dit recept er vanuit dat je de appels al ontsapt hebt, en dus vers appelsap hebt.
Gang Drankjes
Keuken Nederlands
Trefwoord Appelcider maken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Wachttijd 7 dagen
Totale tijd 7 dagen 30 minuten
calorieën 127 kcal

Ingrediënten

  • Vers appelsap
  • 1 Zakje wijngist
  • Citroenzuur
  • Per liter appelsap een gram Pecto-enzyme
  • Per 10 liter appelsap een gram Sulfietpoeder
  • Bij voorkeur een gistingsfles met hevelslang, stop, en waterslot.

Instructies

  1. Vul de gistingsfles tot aan de hals met appelsap.
  2. Los de gist op in een paar theelepels warm water.
  3. Los ook het sulfiet en de pecto enzyme op in een paar theelepels water.
  4. Voeg beide toe aan het appelsap.
  5. Sluit de gistingsfles af met de stop, deze zijn meestal van rubber, en het waterslot dat gevuld moet zijn met water
  6. Bij kamertemperatuur laten staan, het gistingsproces moet uit zichzelf beginnen, en duurt doorgaans een week.
  7. Als de gisting voorbij is zul je zien dat de cider steeds helderder wordt, en op de bodem van de fles een laag bezinksel komt te liggen.
  8. Nu kan de cider overgeheveld worden in normale flessen, die je goed moet afsluiten. Bewaar de flessen bij voorkeur koel.

Welke Appels het beste gebruiken?

Dit hangt deels van je eigen voorkeur af. Zoete appels zullen een zoetere cider tot gevolg hebben, zure appel een zuurdere cider.

Belangrijk is dat de appels sappig zijn, zodat ze meer sap bevatten, niet oud zijn. Dan krijgt namelijk de cider ook een melige of ouder smaak.

Waar op letten bij de aankoop?

Zorg er dus voor dat de appels niet rimpelig zijn, want dan bevatten ze minder sap. Bij rode appelsoorten is het belangrijk dat deze niet melig smaken. Probeer dus een stukje van de appels.

Hoe lang is dit Appelcider houdbaar?

Mits de flessen waarin je de zelf gemaakte cider doet goed afgesloten zijn, bijvoorbeeld met beugel, kun je de appelcider 1 tot 3 jaar bewaren.

Sterker nog, vaak wordt de smaak beter bij langer bewaren.

Het beste kun je de flessen minimaal 3 tot 4 maanden na het maken niet openen. Daarna is de cider het lekkerste.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.