Site Overlay
Cranberrysap

Cranberrysap

Cranberrysap is een populair drankje, en dat komt natuurlijk omdat het enerzijds best gezond is, en anderzijds ook nog eens best lekker.

Maar de soort die je kant en klaar in de winkel kunt kopen is natuurlijk door toevoegingen, om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken, minder gezond dan vers gemaakt cranberrysap.

Sap van cranberry’s is ontstekingsremmend, en kan zelfs de prestaties verbeteren. Het kan ook, tenminste als je het na de werkdag drinkt, je lichaam helpen herstellen van die werkdag.

In het navolgende recept maken we het sap niet met suiker. Dan kan natuurlijk wel, maar de door ons gebruikte honing is wat beter dan suiker. Daar krijgen we immers al meer dan voldoende van binnen.

Recept Cranberrysap

Lekker kan ook gezond zijn.
Gang Limonade
Keuken Nederlands
Trefwoord cranberrysap
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 47 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Cranberry’s
  • 0,5 Liter Koud water
  • 1 Kruidnagel
  • 1 Eetlepel Vloeibare honing.

Instructies

  1. Allereerst sorteren we de bessen. Bessen die niet egaal, uitgedroogd, of aan het rotten zijn, gooien we weg.
  2. Leg de overige bessen in een pan, en voeg water en de kruidnagel toe.

  3. Aan de kook brengen en op een zacht vuur 10 minuten laten koken.
  4. Het overblijfsel doen we in een sapcentrifuge of vruchtenpers. Je kunt het ook door een zeef duwen.
  5. Na de tijd doen we het sap terug in de pan, brengen het weer aan de kook, en koken het sap 4 minuten op een zacht vuur.

  6. Haal de pan van het vuur, haal de kruidnagel eruit, en meng de honing erdoor.

Welke Cranberry’s het beste gebruiken?

Het liefst natuurlijk rijpe cranbery’s, maar ook weer niet te rijp.

Als de bessen rijp worden loop je ook de kans dat de bessen kapot gaan of slap worden. Dus het liefst nog voordat ze zo rijp zijn.

Daarnaast beginnen oudere bessen, doordat ze kapot gaan, eerder te rotten. Dat komt in dat geval doordat het sap van de bessen die kapot gaan gemengd worden met de overige bessen.

Als je sap wilt maken, dan kun je dit beter meteen doen. Laat je de bessen langer liggen in bijvoorbeeld de koelkast, kan het zijn dan er minder sap uit de bessen komt, of dat de bessen rijper zijn.

Waar op letten bij de aankoop?

Bij de aankoop moet je dus vooral letten op de mate van rijpheid, en of de bessen egaal rijp zijn. Dus niet de ene helft nog niet rijp, en de andere helft overrijp.

Hoe lang is dit cranberrysap houdbaar?

Als je de cranberrysap in een fles doet, en deze afsluit, dan kun je het sap 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

Er zit immers geen suiker in waarmee het sap wel langer houdbaar kan worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.