Site Overlay
Kersen inmaken

Kersen inmaken

Kersen inmaken, stel je eens voor: het is een warme zomerdag en je wandelt door een tuin vol met de rijpste, sappigste kersen die je je maar kunt voorstellen. Je plukt ze, proeft ze, en hun zoete smaak explodeert in je mond. Nu wil je natuurlijk dat dit moment niet slechts een herinnering blijft. Inmaken is de perfecte manier om deze zomerse verrukking te conserveren en later in het jaar weer naar die zonnige dag terug te keren.

Als we het hebben over kersen inmaken, spreken we niet over jam of marmelade maken, maar over het conserveren van hele kersen in een zoetzuur mengsel of siroop dat hun vorm en bijt behoudt. Dit is een methode die al eeuwenoud is, maar nog steeds enorm populair, en niet zonder reden. Inmaken is niet alleen een manier om voedsel te bewaren, maar ook om nieuwe smaken en texturen te creëren.

Recept: Kersen inmaken

Kersen inmaken is een prachtige manier om de volle smaak van verse kersen te bewaren. Volg dit recept en geniet het hele jaar door van je ingemaakte kersen.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Kersen inmaken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 Weckpotten
calorieën 63 kcal

Ingrediënten

 • 1 kilogram verse rijpe kersen
 • 500 milliliter water
 • 400 gram kristalsuiker
 • 250 milliliter witte wijnazijn
 • 4 schone weckpotten van 1 liter

Instructies

 1. Steriliseer de weckpotten door ze 10 minuten in een grote pan met kokend water te plaatsen. Gebruik een keukendoek om ze vast te pakken wanneer je ze uit het water haalt en laat ze volledig afkoelen.
 2. Was de kersen grondig en verwijder de steeltjes. Je kunt ervoor kiezen om de pitten te laten zitten of ze te verwijderen, afhankelijk van je voorkeur.
 3. Breng in een kleine pan het water aan de kook met de suiker en roer totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg daarna de witte wijnazijn toe en laat het mengsel even zachtjes koken.

 4. Verdeel de kersen over de gesteriliseerde weckpotten. Giet vervolgens de hete siroop over de kersen, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn en dat er ongeveer 1 cm ruimte overblijft tot de rand van de pot.
 5. Sluit de weckpotten zorgvuldig en zorg dat ze goed afgedicht zijn.
 6. Zet de potten in een grote pan en vul deze met water totdat de potten voor twee derde onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de potten ongeveer 20 minuten koken om het weckproces te voltooien.

 7. Haal de potten uit het water en laat ze afkoelen. Check of de deksels ingetrokken zijn, wat een teken is dat het vacuüm is gevormd. Bewaar de potten op een koele, donkere plek.

Welke soort kersen gebruiken?

Als het gaat om kersen inmaken, is het type kers dat je kiest belangrijk voor het eindresultaat. Voor het inmaken kun je het beste stevige, rijpe kersen gebruiken die bekend staan om hun goede houdbaarheid en smaak.

Zoete kersen

Zoete kersen zoals de Bing, Lambert, en Rainier kersen zijn uitstekende keuzes. Ze zijn groot, sappig en zoet, wat ze perfect maakt voor inmaken.

Zure kersen

Zure kersen, vaak gebruikt voor het bakken, zoals de Morello of Montmorency, kunnen ook worden ingemaakt. Ze bieden een heerlijk contrast tussen zoet en zuur in de siroop.

Ongeacht de soort, zorg ervoor dat de kersen vers, onbeschadigd en rijp zijn. Vermijd kersen die te zacht zijn of kneuzingen hebben, omdat deze niet goed zullen inmaken en kunnen leiden tot een teleurstellend resultaat.

Voor het inmaken is het ook aan te raden om kersen met de pit te gebruiken omdat dit extra smaak geeft aan de siroop en de kersen helpt hun vorm te behouden tijdens het inmaakproces. Als je echter de pitten wilt verwijderen, doe dit dan voorzichtig om de kersen heel te laten.

Hoe lang zijn zelf ingemaakte kersen houdbaar?

Zelf ingemaakte kersen zijn, wanneer ze correct zijn verwerkt en opgeslagen, meestal tussen de 6 tot 12 maanden houdbaar. Het is belangrijk om ze op een koele, donkere plek te bewaren, weg van direct zonlicht, omdat dit de houdbaarheid kan beïnvloeden. Ook is het essentieel dat het inmaken zorgvuldig gebeurt om de groei van bacteriën te voorkomen. Als de potten eenmaal zijn geopend, is het aan te raden om de kersen binnen een paar dagen te consumeren en ze in de koelkast te bewaren. Let altijd goed op veranderingen in kleur, geur of smaak die kunnen duiden op bederf.

Deel ons op social media