Site Overlay

Olijven inmaken

Olijven inmaken, deze kleine, maar krachtige vruchten zijn een smaakexplosie op zichzelf. Ze hebben een rijke geschiedenis en zijn in veel culturen een belangrijk onderdeel van het dieet. Of je ze nu op een pizza gooit, in een martini verwerkt, of als smaakmaker in een salade gebruikt, olijven bieden een unieke combinatie van zout, zuur, en soms bitter of zoet, die elk gerecht naar een hoger niveau kan tillen. Maar heb je ooit stilgestaan bij het idee om zelf olijven in te maken?

Het inmaken van olijven is als het schrijven van een liefdesbrief aan je smaakpapillen. Het stelt je in staat om een gepersonaliseerde smaakervaring te creëren die je nergens in de winkel kunt vinden. En het mooie is: het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als het klinkt! Van het kiezen van de juiste olijfsoort tot het experimenteren met kruiden en smaakstoffen; elk onderdeel van het proces is een avontuur op zich.

Maar waarom zou je de tijd nemen om olijven in te maken als je ze gewoon in de winkel kunt kopen, vraag je je misschien af? Nou, daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is het financieel voordeliger als je een grote hoeveelheid wilt hebben. Ten tweede biedt het je de mogelijkheid om je creativiteit de vrije loop te laten en je eigen unieke smaakcombinaties te creëren. En tenslotte is er iets ongelooflijk bevredigends aan het eten van voedsel dat je met je eigen handen hebt bereid.

Recept: Olijven inmaken

In het navolgende recept gaan we olijven inmaken in water met zout.
Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraan
Trefwoord olijven inmaken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 Porties
calorieën 138 kcal

Ingrediënten

  • 500 gram olijven
  • 1 liter water
  • 50 gram zout
  • 3 Knoflookteentjes kruiden, en specerijen naar keuze
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
  • Optioneel: andere kruiden en specerijen

Instructies

  1. Was de olijven grondig.
  2. Week de olijven in water om de bitterheid te verminderen.
  3. Maak de knoflookteentjes schoon.

  4. Voeg zout, knoflook, en eventuele andere kruiden en specerijen toe aan het water.

  5. Doe de olijven in glazen potten en giet de gekruide oplossing eroverheen.
  6. Sluit de potten goed af en bewaar ze op een koele, donkere plek.

Welke soort olijven gebruiken?

Je kunt diverse soorten olijven inmaken, zoals Manzanilla, Kalamata, of Arbequina. Probeer verschillende soorten uit om jouw favoriet te vinden.

Kleur en Rijpheid

  • Groene olijven
    Deze zijn onrijp en hebben een licht bittere smaak.
  • Zwarte olijven
    Deze zijn rijp en hebben een vollere, fruitigere smaak. Koop overigens wel verse zwarte olijven, en geen olijven uit blik of iets dergelijks, want die zijn vaak gemanipuleerd zwart, en dus nog niet echt rijp.

Hoe lang zijn zelf ingemaakte olijven houdbaar?

Zelf ingemaakte olijven zijn meestal 6 tot 12 maanden houdbaar, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en bewaarmethode.

Zorg dat de potten goed afgesloten zijn en bewaar ze op een koele, donkere plek.

Deel ons op social media