Site Overlay
Knoflook inmaken

Knoflook inmaken

Knoflook inmaken, een essentieel ingrediënt in talloze gerechten over de hele wereld. Het biedt een unieke smaak die gerechten verbetert en is ook bekend om zijn talrijke gezondheidsvoordelen. Echter, verse knoflook kan niet eeuwig bewaard worden. Na een tijdje begint het uit te drogen, te ontkiemen of zelfs te rotten. Daarom zoeken veel mensen naar een manier om knoflook langer houdbaar te maken. Een populaire oplossing hiervoor is het inmaken van knoflook.

Knoflook inmaken is het proces van het conserveren van verse knoflook door deze onder te dompelen in een vloeistof zoals olie of azijn. Hierbij worden de knoflookteentjes geblancheerd, in een glazen pot gedaan en vervolgens bedekt met de gekozen vloeistof. Dit proces verlengt niet alleen de houdbaarheid van de knoflook, maar verrijkt ook zijn smaak. Je kan ingemaakte knoflook gebruiken in soepen, sauzen, stoofschotels, marinades en vele andere gerechten. Bovendien is de olie waarin de knoflook is ingemaakt ook erg smaakvol en kan deze eveneens worden gebruikt in verschillende recepten.

Er zijn bovendien veel voordelen verbonden aan het inmaken van knoflook. Een daarvan is, zoals reeds vermeld, de verlengde houdbaarheid. Het inmaken van knoflook zorgt ervoor dat je altijd een voorraad verse knoflook bij de hand hebt, klaar om te gebruiken in je favoriete gerechten. Bovendien is ingemaakte knoflook milder en zoeter dan verse knoflook, wat een leuke afwisseling kan zijn in sommige gerechten.

Daarnaast is het inmaken van knoflook een geweldige manier om te voorkomen dat de knoflook die je koopt, ongebruikt blijft en verspild wordt. Als je merkt dat je moeite hebt om een hele bol knoflook te gebruiken voordat deze slecht wordt, dan is het inmaken van knoflook een geweldige oplossing.

Recept: Knoflook inmaken in olie

Knoflook inmaken doen we in dit recept in olie, maar je kunt ze ook inmaken in azijn.
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord Knoflook inmaken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 21 minuten
Porties 5 Porties
calorieën 828 kcal

Ingrediënten

  • 5 bollen Knoflook
  • Goede olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Kruiden naar wens
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten

Instructies

  1. Pel de teentjes knoflook en blancheer ze kort in kokend water.
  2. Laat de knoflookteentjes uitlekken en doe ze in de weckpotten.
  3. Eventueel kun je nu kruiden naar wens, peperkorrel, stukjes paprika, en verschillende andere smaakmakers toevoegen.
  4. Giet de olie erover tot alles helemaal onderstaat.
  5. Sluit de potten af en laat ze minimaal een week staan voor gebruik, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Welke soort verse knoflook gebruiken?

Er zijn verschillende soorten verse knoflook beschikbaar in de winkel. Denk bijvoorbeeld aan witte knoflook, paarse knoflook of Chinese knoflook. Ze verschillen in smaak, grootte en soms ook in textuur. Maar voor het inmaken van knoflook zijn ze allemaal geschikt. Je kunt dus zelf kiezen welke soort knoflook je het liefst wilt gebruiken.

Kijk bij de aankoop van verse knoflook altijd naar de kwaliteit. De bollen moeten stevig aanvoelen, geen zachte plekken hebben en mogen geen groene scheuten vertonen. De teentjes moeten strak in de schil zitten en mogen niet loskomen.

Hoe lang is zelf ingemaakte knoflook houdbaar?

Als je de knoflook op de juiste manier inmaakt en bewaart, is deze ongeveer drie maanden houdbaar bij afgeslote potten. Een reeds geopende pot kan in de koelkast twee weken bewaard worden. Zorg ervoor dat je altijd verse knoflook en kwalitatieve olie gebruikt om de houdbaarheid te verlengen.

Deel ons op social media