Site Overlay
Pompoenchutney

Pompoenchutney

Pompoenchutney is een heerlijke en ietwat zoete chutney, die je niet alleen perfect kunt serveren bij wild en andere vlees, maar ook goed smaakt op de boterham, al niet besmeerd met echte boter.

Het is zo’n typische herfstsmaak van een chutney die we hier maken met rode paprika of rode peper, en rozijnen.

Overigens past deze chutney ook goed bij diverse stamppotten.

Recept Pompoenchutney

De herfst proef je in deze zoete chutney.
Gang Chutney
Keuken Mediterraan
Trefwoord Pompoenchutney
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen 1 uur 10 minuten
Porties 5 Jampotten
calorieën 105 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Pompoen
  • 2 Rode paprika’s
  • 1 Grote ui
  • 1 Kaneelstokje
  • 100 Gram Rozijnen
  • 3 Centimeter Gember
  • 150 Gram Suiker
  • 150 Milliliter Appel cider azijn

Instructies

  1. Pompoen schillen, pitten verwijderen, en het vruchtvlees in stukjes snijden.
  2. Paprika’s schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
  3. Gember schillen en fijn raspen.
  4. Ui schoonmaken en fijn snijden.
  5. Doe de azijn, de stukjes ui, het kaneelstokje, en de suiker in een steelpan en verhit het op een laag vur.
  6. Als de suiker helemaal is opgelost zet je het vuur wat hoger, en laat je het mengsel enkele minuten koken.
  7. Voeg de rozijnen, de blokjes pompoen, en de stukjes paprika toe, en zet het vuur wat lager.
  8. Laat het geheel koken totdat alles zacht is geworden, en de chutney dikker is geworden.

  9. Verwijder het kaneelstokje.
  10. Nu kun je de chutney eventueel inmaken, of natuurlijk direct gebruiken.

  11. Wil je het inmaken doe je de chutney in schoongemaakte jampotten of weckpotten die steriel zijn, tot aan de rand.

  12. Deksel erop doe, en 10 minuten ondersteboven laten staan.

  13. Met de deksel naar boven draaien en nog een uur laten afkoelen.

Waar op letten bij de aankoop?

Goede rozijnen kun je haast in iedere supermarkt kopen, eventueel kun je de rozijnen vooraf nog een half uurtje in warm water laten weken.

De pompoen moet stevig zijn, en mag ook geen zachte schil hebben. Je kunt deze chutney met iedere soort pompoen maken.

Hoe lang is deze Pompoenchutney houdbaar?

Als je de chutney niet hebt ingemaakt, dus in de koelkast wilt bewaren, kun je dit maximaal 10 dagen afgesloten bewaren.

Heb je de potten ingemaakt kunnen afgesloten, dus nog niet geopende potten, ongeveer een jaar bewaard worden.

Heb je de pot wel geopend, kan dit afgesloten nog enkele weken in de koelkast bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.