Site Overlay
Uienchutney

Uienchutney

Uienchutney is een heerlijk koud bijgerecht bij vleesgerechten of bij gewoon een stuk goed vlees. Laten we het zo zeggen, als bij het vlees prima wat cranberyjam zou passen, dan past deze chutney er nog veel beter bij.

De chutney heeft een volle smaak en een beetje extra pit door de toegevoegde peper.

Het past dan ook prima bij bijvoorbeeld biefstuk, varkenshaas, en ga zo maar door.

Recept Uienchutney

Je kunt deze chutney natuurlijk meteen eten, of bewaren in een mooie weckpot. Je kunt het natuurlijk ook in jampotten bewaren.

Gang Chutney
Keuken Frans
Trefwoord Uienchutney
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 173 kcal

Ingrediënten

 • 750 Gram Uien
 • 1 Eetlepel Olijfolie
 • 4 Takjes Rozemarijn
 • 1 Laurierblad
 • 1 Kruidnagel
 • 6 Eetlepels Rode wijn azijn
 • 4 Eetlepels Basterd suiker
 • 300 Milliliter Rode wijn
 • 2 Theelepel Peper

Instructies

 1. Uien schoonmaken en in halve ringen snijden. De olijfolie in een koekenpan verhitten en hier in de uien, de rozemarijn, het laurierblad, en de kruidnagel toevoegen. De uien fruit je op een niet te hoog vuur gedurende 40 minuten.

 2. In een grote pan ruim water aan de kook brengen. Als het kookt plaats je de weckpot voorzichtig in de pan. 15 Minuten laten koken en daarna laten drogen op een schone theedoek. Het rubber vanzelfsprekend vooraf verwijderen en afspoelen met warm water.

 3. Na 40 minuten haal je eerste laurierblad, de taljes rozemarijn, en de kruidnagel uit de uien, daarna voeg je de rode wijn azijn en de basterdsuiker toe aan de uien. Dat laat je nog 5 minuten meebakken voordat je de rode wijn aan de uien toevoegt.

 4. Dit laten we nu nog 20 minuten koken voordat je de chutney in de weckpot kunt doen, die je vervolgens goed afsluit met het rubber en de deksel. Goed laten afkoelen en bewaren in de koelkast.

Welke uien het beste gebruiken?

Er zijn veel verschillende uien die je kunt gebruiken voor een chutney. Het recept is steeds hetzelfde maar door de verschillende uien kan de smaak steeds anders zijn.

Rode uien en witte uien worden het meest gebruikt, bij lente ui en prei moet je ook de stengel gebruiken.

Kijk bij uien die afkomstig zijn ui het noorden van Duitsland wel uit, deze kunnen scherper zijn als je misschien zou verwachten. Voeg dan wat meer suiker toe.

Waar op letten bij de aankoop?

Alle soorten uien zijn tegenwoordig nagenoeg het hele jaar door beschikbaar. Alleen lente uien zijn normaal gesproken alleen in de lente en de vroege zomer te koop.

Dat wil dan ook zeggen dat de meeste uien uit het koelhuis komen als wij deze kopen, of misschien heb je wel een kelder waar je uien van eigen grond in bewaard.

Door deze lange opslagperiode kan het natuurlijk een keer voorkomen dat uien rotten, of dat uien beginnen uit te lopen.

Dit uitlopen heeft tot gevolg dan de uien zachter worden en dus minder geschikt zijn voor chutney. Overigens kun je de groene uitlopers prima gebruiken als een soort lente ui.

Hoe lang is deze uienchurney houdbaar?

De uienchutney kun je nog een aantal dagen bewaren in de koelkast.

Wil je de chutney langer bewaren adviseren wij om na het maken van de chutney, de weckpotten in te wecken. Dan kun je tot wel 12 maanden van deze lekkernij genieten.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.