Aalbessengelei is ook weer zo’n lekkernij die je vandaag de dag niet zo vaak meer ziet, maar net als vroeger nog steeds erg lekker is.
Aalbessen, misschien ken je dit niet, zijn die kleine rode bessen die tegenwoordig soms nog wel bij het groente en fruit in de supermarkt te koop zijn, of op de markt.
Een aantal decennia terug had eigenlijk iedereen met een tuin wel één of meer aalbessenstruiken in de tuin staan, samen met vaak zwarte bessen.
Er kwam natuurlijk niet echt bijster veel aan zo’n struik, en dus waren de bessen ook vrij snel op. Mijn moeder maakte er vaak gelei van die ze dan mooi garneerde op een taartbodem voor de zondag.
Deze gelei kun je ook gewoon thuis maken. Natuurlijk voor op een taart, voor door de yoghurt of vla, of gewoon voor op de boterham.
Recept Aalbessengelei
Een heerlijk rode gelei die goed smaakt op brood en door een dessert.
Ingrediënten
- 800 Gram Aalbessen
- 4 Eetlepels Honing
- 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Instructies
Rits de bessen van de steeltjes door voorzichtig met twee vingers over de steel te gaan van boven naar beneden. Zorg wel dat je dit boven een kom of vergiet doet zodat de bessen niet op de grond vallen.
Was de bessen, wat makkelijk gaat wanneer de bessen in een vergiet zitten. Hal eventueel de kroontjes eraf als deze er nog aan zitten.
Doe de bessen samen met de honing in een pan.
Plaats de pan op een half hoog vuur en plet de bessen in de pan met een vork of een stamper. Kijk uit dat het sap niet spat.
20 Minuten zachtjes laten koken terwijl je af en toe roert. Zorg er voor dat het sap niet kan aanbranden.
Druk het sap door een fijnmazige zeef, zodat de pitjes achterblijven.
Doe de gelei in de jampotten en doe de deksel erop. Ondersteboven plaatsen en vijf minuten wachten. Daarna omdraaien en een uur laten afkoelen. Je kunt de gelei natuurlijk ook gebruiken op een taartbodem of direct gebruiken voor een dessert.
Welke aalbessen het beste gebruiken?
Vaak wordt gedacht dat er twee kleuren zijn, zwart en rood. Aalbessen zijn altijd rood. De zwarte bessen zijn dus geen aalbessen en smaken ook anders.
Waar op letten bij de aankoop?
Koop je bessen in de winkel dan moeten ze allemaal aan een steeltje zitten. Dan blijven de bessen het langste vers.
De bessen mogen ook niet opengebarsten zijn.
Aalbessen zijn normaliter slechts een paar weken per jaar te koop, vanaf begin juni.
Hoe lang is deze aalbessengelei houdbaar?
Als je de gelei in jampotten of weckpotten bewaarde, kun je daar normaliter 12 maanden van genieten.
Gelei die je in de koelkast bewaard in een geopende verpakking, kun je nog enkele dagen bewaren.