Paardenbloemengelei maken, met of zonder suiker. Als je denkt aan paardenbloemen, denk je waarschijnlijk aan de gele bloemen die je overal in grasvelden en langs de weg ziet groeien. Maar wist je dat je van deze bloemen een heerlijke gelei kunt maken? Het is een smakelijke en voedzame spread gemaakt van de gele bloemblaadjes van de paardenbloem. Het heeft een lichte, bloemige smaak en kan op dezelfde manier worden gebruikt als jam of honing. Je kunt het bijvoorbeeld op brood, pannenkoeken of in yoghurt doen.
Voordelen van deze gelei van paardenbloemen?
Voedingsstoffen
Paardenbloemen zijn rijk aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, C en K, evenals calcium, ijzer en kalium. Door er gelei van te maken, profiteer je van deze voedingsstoffen.
Medicinale eigenschappen
Paardenbloemen worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende, diuretische en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Hoewel de gelei niet dezelfde concentratie actieve bestanddelen bevat als bijvoorbeeld een paardenbloemthee, kan het nog steeds bijdragen aan een gezond dieet.
Welke paardenbloemen het beste gebruiken?
Soorten paardenbloemen
Er zijn veel verschillende soorten paardenbloemen, maar voor het maken van gelei kun je het beste de gewone paardenbloem (Taraxacum officinale) gebruiken. Deze soort is het meest voorkomend en heeft een aangename, lichtzoete smaak.
Beste tijd om te plukken
De beste tijd om paardenbloemen te plukken is in het voorjaar, wanneer ze in volle bloei staan. De bloemen zijn dan op hun grootst en meest smaakvol. Zorg ervoor dat je de bloemen plukt op een zonnige dag, bij voorkeur in de ochtend wanneer de bloemen volledig geopend zijn.
Waar op letten bij het plukken van paardenbloemen
Pluklocatie
Kies een pluklocatie ver weg van drukke wegen en vervuilde gebieden om te voorkomen dat je bloemen plukt die vervuild zijn met uitlaatgassen of pesticiden. Het is ook een goed idee om te plukken op een plek waar honden niet worden uitgelaten, om de kans op besmetting met hondenpoep te minimaliseren.
Hoeveelheid paardenbloemen
Voor het maken van paardenbloemgelei heb je ongeveer 250 gram paardenbloemblaadjes nodig, wat overeenkomt met ongeveer 150 tot 200 bloemen. Houd er rekening mee dat je alleen de gele bloemblaadjes nodig hebt, niet de groene delen, omdat deze bitter kunnen smaken.
Recept Paardenbloemgelei
Ingrediënten
- 250 Gram Paardenbloemblaadjes
- Water
- Citroensap
- Suiker optioneel
- Appelpectine optioneel, voor een stevigere gelei
- Een zeef of kaasdoek
- Een grote pan
- Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
- Paardenbloemgelei maken zonder suiker
Instructies
Bereiding zonder suiker
- Spoel de paardenbloemblaadjes goed af onder koud stromend water om eventueel vuil en insecten te verwijderen.
- Doe de paardenbloemblaadjes in een grote pan en voeg 1 liter water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 30 minuten zachtjes koken.
- Zeef het mengsel met behulp van een fijne zeef of kaasdoek en vang het paardenbloemwater op. Je zou ongeveer 500 ml paardenbloemwater moeten overhouden.
- Voeg het citroensap toe aan het paardenbloemwater en verwarm het opnieuw. Als je een stevigere gelei wilt, kun je nu ook de appelpectine toevoegen volgens de instructies op de verpakking.
- Laat het mengsel nog eens 10 minuten zachtjes koken.
Giet de hete gelei in schone, gesteriliseerde jampotten en sluit ze af met de deksels. Laat de gelei volledig afkoelen en bewaar de gelei volledig afkoelen en bewaar deze op een koele, donkere plaats.
Bereiding met suiker
- Volg de stappen 1 tot en met 3 van de bereidingswijze voor paardenbloemgelei zonder suiker.
- Voeg het citroensap en de suiker toe aan het paardenbloemwater (ongeveer 500 gram suiker per 500 ml paardenbloemwater) en verwarm het geheel opnieuw.
- Laat het mengsel koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Dit kan 10 tot 20 minuten duren. Controleer regelmatig of de gelei dik genoeg is door een klein beetje op een koud bord te laten afkoelen.
- Als je een stevigere gelei wilt, kun je nu ook de appelpectine toevoegen volgens de instructies op de verpakking.
Giet de hete gelei in schone, gesteriliseerde jampotten en sluit ze af met de deksels. Laat de gelei volledig afkoelen en bewaar deze op een koele, donkere plaats.
Hoe lang is deze paardenbloemgelei houdbaar?
Gesloten pot
Als je de gelei in schone, gesteriliseerde potten bewaart en deze goed afsluit, is de gelei ongeopend ongeveer 1 jaar houdbaar. Bewaar de potten op een koele, donkere en droge plaats om de houdbaarheid te optimaliseren.
Geopende pot
Eenmaal geopend, is paardenbloemgelei ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar in de koelkast. Zorg ervoor dat je een schone lepel gebruikt bij het uitscheppen van de gelei om de houdbaarheid te verlengen.