Site Overlay
Kruisbessenjam

Kruisbessenjam

Kruisbessenjam wordt natuurlijk gemaakt van kruisbessen maar die zijn niet zo gangbaar meer dan 30 tot 40 jaren terug. Dit is een vrucht die een beetje onbekend geworden is, en dat is jammer.

De grote harige vruchten zijn namelijk bijzonder gezond en smaken bijzonder, en je kunt er ook een bijzonder lekkere jam van maken.

Soms kun je kruisbessen nog tegenkomen in de winkels, en natuurlijk zijn er nog steeds mensen die struiken in de tuin hebben staan waar ze één keer per jaar stapels kruisbessen van kunnen oogsten.

Recept Kruisbessenjam

Om deze lekkere jam te maken moet je vooral verse kruisbessen gebruiken.

Heb je zelf een struik oogst de bessen dan voordat de zon erop komt te staan.

Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Kruisbessenjam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 212 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Kruisbessen
  • 100 Milliliter Water
  • 800 Gram Kristalsuiker
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Leeg klein bordje in de koelkast plaatsen.

  2. De steeltjes en de kronen van de kruisbessen verwijderen. Zeg maar de bovenkant en de onderkant van de bessen schoonmaken.

  3. Was de bessen. Doe water in een grote pan en voeg de bessen toe. Breng het aan de kook en kook de bessen op een laag vuur totdat de bessen openbarsten, dan komt het sap eruit.

  4. Voeg nu de suiker toe. Verhoog het vuur tot middelhoog. Laten koken totdat de massa begint te geleren, zeg maar dikker begint te worden, althans het vocht.

  5. Neem het kleine bordje uit de koelkast en doe er een theelepeltje jam op. Twee minuten wachten, als het begint te stollen de jam van het vuur halen, andere nog een paar minuten door laten koken.

  6. De jam in de jampotten doen en de deksel erop draaien. Ondersteboven vijf minuten laten staan. Daarna overeind plaatsen en verder laten afkoelen.

Welke kruisbessen het beste gebruiken?

Er wordt normaal gesproken slechts één soort kruisbessen geteeld, hoewel er wel meer soorten verkrijgbaar zijn.

Gebruik vooral verse bessen die heel zijn.

Waar op letten bij de aankoop?

Ben je niet in het gelukkige bezit van struiken waaraan verse kruisbessen groeien, dan moet je vooral opletten dat de vruchten vers zijn.

Ga op warme dagen dus niet aan het einde van de dag naar de winkel of groenteboer om kruisbessen te kopen, als deze er dan nog zijn.

Fruit wordt meestal ‘s ochtends vroeg aangeleverd. Dat is dan ook de beste tijd voor vers fruit.

De bessen moeten er nog fris uitzien, zonder opengebarsten vruchten, en zonder plekjes.

Hoe lang is deze kruisbessenjam in jampot houdbaar?

Jam is in het algemeen, en dus ook deze zelfgemaakte kruisbessenjam, 12 tot maar liefst 24 maanden houdbaar. Tenminste als de potten goed schoon gemaakt, gesteriliseerd zijn, goed afgesloten, en nog niet geopend.

Is de jam geopend kan de jam nog drie tot vier maanden in de koelkast bewaard worden met de deksel op de pot.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.