Site Overlay
Aardbeienjam

Aardbeienjam

Aardbeienjam is zonder twijfel de meest gegeten jam of marmelade van Nederland, en dat is natuurlijk niet zo raar voor een land waar veel aardbeien vandaan komen.

Een jam die lekker kan zijn, maar ook compleet kan mislukken als de jam op de verkeerde manier gemaakt wordt. Of liever gezegd met de verkeerde aankoop of pluk van aardbeien.

Want de juiste jam maken begint natuurlijk met de juiste en vooral met verse ingrediënten. Vooral dat is bij aardbeien natuurlijk van groot belang.

Denk eraan dat je wat meer tijd nodig hebt. De aardbeien moeten een nacht in het suiker staan.

Recept Aardbeienjam

Een geliefde jamsoort.
Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Aardbeienjam zonder suiker
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Wachttijd – Afkoelen 13 uur
Porties 4 Jampotten
calorieën 1935 kcal

Ingrediënten

  • 1 Citroen
  • 1 Kilo Aardbeien
  • 900 Gram Kristalsuiker
  • 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampotten

Instructies

  1. De kroontjes van de aardbeien draaien of snijden, we bedoelen daarmee de bladeren, de harde kern, en eventueel het steeltje.
  2. Goed wassen en grote exemplaren in stukken snijden.
  3. De aardbeien bestrooien met suiker, afdekken, en een nacht in laten staan. Niet in de koelkast!

  4. De volgende dag persen we de citroen uit.
  5. De aardbeien in een pan met een bodempje water aan de kook brengen.

  6. Als het kookt 25 minuten laten koken terwijl je blijft roeren.

  7. 10 Minuten laten afkoelen dan de jampotten vullen. Deksel erop draaien en omgekeerd, dus deksel naar beneden, laten afkoelen.

Welke aardbeien het beste gebruiken?

Aardbeien worden wel zacht fruit genoemd, en dat zijn de vruchten natuurlijk ook.

Het nadeel daarvan is ook dat aardbeien snel kunnen rotten en elkaar met het rotten ook snel kunnen aansteken.

Controleer dus goed of er rottende aardbeien inzitten. Haal deze er meteen uit zodat goede aardbeien niet worden aangestoken.

Waar op letten bij de aankoop?

Let dus ook bij de aankoop goed op dat je alleen nog niet rotte of zachte aardbeien koopt, daar kun je beter geen jam mee maken.

Je moet ook opletten dat er geen onrijpe of witte aardbeien tussen zitten. Teveel nog niet rijpe aardbeien zou de smaak van de jam doen verminderen.

Hoe lang is deze Aardbeienjam houdbaar?

Buiten de koelkast kun je aardbeienjam, als de pot nog niet geopend is, tot wel 12 maanden bewaren.

Een geopende pot kun je, natuurlijk wel met de deksel erop, nog 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaren.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.