Site Overlay
Jam van duindoornbessen, appel, kaneelpoeder en pittige kruiden

Jam van duindoornbessen, appel, kaneelpoeder en pittige kruiden

Jam van duindoornbessen, appel, kaneelpoeder en pittige kruiden, een heerlijke en gezonde manier om van deze ingrediënten te genieten. Waarbij we voorop kunnen stellen dat het door de toevoeging van duindoorbessen een hele bijzonder jam is, die je niet zo snel kant en klaar zult vinden in de supermarkt.

Overigens zul je wel naar een speciale winkel moeten om te bessen te kunnen kopen, of natuurlijk zelf moeten gaan plukken. Maar dat is meer dan de moeite waard.

Waarom zijn duinoornbessen zo gezond?

Duindoornbessen zijn zeer gezond vanwege hun hoge voedingswaarde en hun potentieel om verschillende gezondheidsvoordelen te bieden.

Rijk aan voedingsstoffen

Duindoornbessen zijn rijk aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine E, vitamine K, carotenoïden, magnesium, kalium en ijzer.

Antioxidanten

De bessen bevatten ook een hoge concentratie aan antioxidanten, die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en zo het risico op verschillende ziekten kunnen verminderen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Studies suggereren dat duindoornbessen ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het risico op chronische ziekten zoals hartziekte, diabetes en kanker kan verlagen.

Gezonde vetzuren

Duindoornbessen bevatten ook gezonde vetzuren, waaronder omega-3, -6 en -9, die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het bevorderen van een gezond hart.

Immune stimulatie

Duindoornbessen worden traditioneel gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren, wat kan helpen bij het voorkomen van infecties en het bevorderen van een goede gezondheid.

Al met al zijn duindoornbessen zeer gezond en voedzaam, en een geweldige manier om je dieet te verrijken met belangrijke voedingsstoffen en potentieel beschermende eigenschappen tegen ziekten.

Recept Jam van duindoornbessen, appel, kaneelpoeder en pittige kruiden

Het onderstaande recept is voldoen voor 1 tot 2 jampotten.
Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Jam van duindoornbessen, appel, kaneelpoeder en pittige kruiden
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 181 kcal

Ingrediënten

 • 500 Gram Duindoornbessen
 • 500 Gram Appels geschild en in blokjes gesneden
 • 1 Theelepel Kaneelpoeder
 • 1 Theelepel gemalen gember
 • 0,25 Theelepel cayennepeper
 • 300 Gram Kristalsuiker
 • 2 Eetlepels Vers citroensap
 • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

 1. Spoel de duindoornbessen af en verwijder eventuele takjes en bladeren. Doe de bessen in een grote pan en voeg de blokjes appel, kaneelpoeder, gemalen gember en cayennepeper toe.
 2. Voeg suiker en het citroensap toe, en roer alles goed door elkaar.
 3. Zet de pan op een middelhoog vuur en laat het mengsel ongeveer 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Roer af en toe zodat het niet aanbrandt.
 4. Als het mengsel dikker begint te worden en de bessen en appels zacht zijn geworden, kun je de jam van het vuur halen.
 5. Laat de jam even afkoelen en giet het vervolgens in gesteriliseerde potten. Zorg ervoor dat je de potten goed afsluit.

 6. De jam is klaar om te gebruiken Je kunt het gebruiken als beleg op brood, toast, crackers of als topping op yoghurt of ijs.

Welke vruchten het beste gebruiken?

Vanzelfsprekend moeten de bessen vers zijn, bij voorkeur gedurende de laatste 24 uur geplukt. Gebruik geen bessen die al wat slapper of ouder zijn, omdat er nog weinig sap in de bessen zal zitten.

Voor wat betreft de appels kun je het beste een zoetzure appel gebruiken.

Waar op letten bij de aankoop?

Zoals reeds eerder geschreven is de kans groot dat je de duindoornbessen zelf zal moeten plukken. Bij sommige groenteboeren kun je in het seizoen de bessen voor bestellen, het seizoen loopt van september tot oktober.

Overigens kun je in betere supermarkten de bessen uit de vriezer kopen, en ook deze bessen kun je gerust voor de jam gebruiken

Hoe lang is deze Zwarte bessenjam houdbaar?

Je kunt deze jam tot wel een jaar bewaren als je de potten op een koele, donkere plaats bewaart. Veel plezier met het maken van deze heerlijke jam.

Zijn de potten geopend kan de afgesloten jam nog maximaal 4 maanden in de koelkast bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.