Site Overlay

Augurken inmaken

Augurken inmaken, heb je je ooit afgevraagd hoe die knapperige, smaakvolle augurken in de supermarkt worden gemaakt? Het antwoord is inmaken. Augurken inmaken is een oude techniek die het mogelijk maakt om de verse oogst van deze groenten te behouden en om te zetten in iets dat maanden, zo niet jaren, kan worden bewaard.

Het proces van het inmaken is niet alleen een geweldige manier om de levensduur te verlengen, maar het biedt ook een unieke kans om creatief te zijn in de keuken. Met het inmaken kun je experimenteren met verschillende soorten azijn, specerijen, en kruiden om een breed scala aan smaken en texturen te creëren. Je kunt zelfs variëren met de knapperigheid en zuurgraad door de ingrediënten en de inmaaktijd aan te passen.

Bovendien is het inmaken van augurken een uitstekende manier om voedselverspilling tegen te gaan. Heb je ooit een overvloed aan augurken in je tuin gehad die je niet snel genoeg kon opeten? Door ze in te maken, kun je deze verspilling voorkomen en genieten van je oogst lang nadat het seizoen voorbij is.

Recept: Augurken inmaken in het zoetzuur

Nu weet je wat inmaken is, laten we het hebben over augurken inmaken in het zoetzuur.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Augurken inmaken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Rusttijd 1 dag 10 uur
Porties 2 Porties
calorieën 10.5 kcal

Ingrediënten

 • 1 kilo verse augurken
 • 500 milliliter azijn
 • Water
 • Zout
 • 4 eetlepels suiker
 • Verse dille mosterdzaad, knoflook en andere kruiden naar smaak
 • Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten of jampotten

Instructies

 1. Was de augurken grondig en snij de uiteinden eraf.
 2. Doe ruim water in een pan, en voeg 75 tot 100 gram zout toe. Meng het water en het zout goed door elkaar en voeg de augurken toe. De ze moeten net onder water staan. Laat dit mengsel 36 uur staan.

 3. Haal de augurken uit het water en spoel ze nog even af onder de stromende kraan.
 4. Meng 500 milliliter water, de azijn, twee eetlepels zout en de suiker in een pan en breng aan de kook.
 5. Vul de weckpotten met de augurken en de kruiden.
 6. Giet het hete azijnmengsel erover tot ze volledig bedekt zijn.

 7. Sluit de weckpotten en laat ze minstens een week rusten voordat je ze opent.

Welke soort verse augurken gebruiken?

Als je van plan bent om augurken in te maken, is het essentieel om de juiste soort te kiezen. Niet elke augurk is namelijk geschikt om in te maken.

Kleine tot middelgrote augurken zijn over het algemeen de beste keuze voor het inmaken. Ze zijn steviger, wat zorgt voor een aangename knapperigheid in het eindproduct. Bovendien zijn ze makkelijker te verwerken en past hun formaat beter in standaard inmaakpotten.

De versheid is natuurlijk ook van belang. Exemplaren die al een tijdje liggen, verliezen hun knapperigheid en worden papperig, wat geen aangename textuur geeft aan het ingemaakte product. Ga voor heldergroene, stevige augurken en vermijd die met donkere vlekken of die zacht aanvoelen.

Hoewel er veel verschillende soorten zijn, zijn de zogenaamde inmaakaugurken de beste keuze voor het inmaken. Ze zijn steviger en hebben een minder waterige textuur dan andere soorten, waardoor ze hun knapperigheid beter behouden tijdens het inmaakproces.

Hoe lang zijn zelf ingemaakte augurken houdbaar?

Zelf ingemaakte augurken zijn meestal tot een jaar houdbaar, zolang ze goed zijn afgedicht en op een koele, donkere plaats worden bewaard. Zodra je een pot opent, bewaar deze dan in de koelkast, de inhoud blijft nog enkele weken goed met de deksel op de weckpot of jampot.

Deel ons op social media