Lemoncurd is eigenlijk geen echte jam, en het is ook heel wat anders dan limoenjam of citroenjam. Maar dat wil niet zeggen dat deze gele lekkernij niet perfect past op een boterham, op een pannenkoekn, door dessert, of als decoratie van taart of cake.
Het is heerlijk fris, als je dat lekker kunt vinden, en in deze curd proef je de echte citroen, zonder da wrangheid die een citroen soms in zich heeft.
Er zit geen echte suiker is, maar witte basterdsuiker.
Recept Lemoncurd
Ingrediënten
- 2 Citroenen
- 150 Gram Roomboter
- 2 Eieren
- 125 Gram Witte basterdsuiker
- 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot
Instructies
De citroenen uit persen en samen met de boter in een steelpan verwarmen totdat de boter gesmolten is.
- In een kom de eieren breken en mengen met de suiker. Kloppen met een garde.
- Al roerende het citroen-botermengsel toevoegen.
Weer terug doen in de steelpan en op een laag vuur aan de kook brengen. Blijven roeren totdat het de dikte van vla vereikt heeft.
In de jampot gieten, deksel erop en ondersteboven vijf minuten latens taan. Dan weer rechtop en laten afkoelen.
Welke citroenen het beste gebruiken?
Limoenen raden we voor het maken van lemoncurd eigenlijk af, omdat citroenen doorgaans wat meer sap bevatten en wat lekkerder smaken.
Je kunt vanzelfsprekend ook limoenen gebruiken, dan heb je er 3 tot 4 nodig.
Waar op letten bij de aankoop?
De vruchten moeten vers ogen, en dat kun je vaak zien aan de plekjes op de schil. Of liever gezegd het ontbreken van plekjes op de schil.
Daarnaast moeten zowel citroenen als Limoenen stevig aanvoelen.
Hoe lang is deze Lemoncurd houdbaar?
Lemoncurd kun je in de koelkast nog zo’n twee weken goed houden als de pot geopend is geweest.
Is de pot vooraf goed schoongemaakt en uitgekookt, kun je een afgesloten pot tot wel 12 maanden bewaren