Site Overlay
Hoe kun je jam en marmelade het beste bewaren?

Hoe kun je jam en marmelade het beste bewaren?

Hoe kun je jam en marmelade het beste bewaren? Deze vraag is belangrijk voor iedereen die geniet van deze zoete lekkernijen op toast, pannenkoeken of in gebak. In dit artikel ontdek je de beste manieren om zowel geopende als ongeopende potten jam en marmelade te bewaren.

Hoe kun je jam en marmelade het beste bewaren?

Verschil tussen jam en marmelade

Voordat we ingaan op de bewaarmethoden, is het goed om te weten wat het verschil is tussen jam en marmelade.

Ingrediënten en bereidingswijze

Jam wordt gemaakt van fruit, suiker en soms pectine, een natuurlijk geleermiddel. Marmelade daarentegen is een soort jam, maar wordt vaak specifiek gemaakt van stukjes fruit, en vaak met schil. Beide producten worden bereid door het fruit te koken met suiker tot een gelei-achtige substantie.

Smaak en textuur

Jam heeft meestal een gladde textuur met af en toe kleinestukjes fruit, terwijl marmelade vaak een dikkere, steviger textuur heeft door de aanwezigheid van stukjes schil.

Waarom is het belangrijk om jam en marmelade goed te bewaren?

Jam en marmelade zijn bederfelijke producten. Ze bevatten fruit en suiker, wat een ideale voedingsbodem is voor bacteriën en schimmels. Door ze op de juiste manier te bewaren, verleng je de houdbaarheid en voorkom je bederf, waardoor je langer van deze heerlijke producten kunt genieten.

Het bewaren van ongeopende potten jam en marmelade

Plek en temperatuur

Ongeopende potten jam en marmelade kunnen het beste worden bewaard op een koele, droge en donkere plaats, zoals een voorraadkast of kelder. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius. Vermijd direct zonlicht en hoge temperaturen, want die kunnen de smaak en textuur van de jam of marmelade aantasten.

Houd rekening met de houdbaarheidsdatum

Let op de houdbaarheidsdatum op het etiket van de pot. Meestal blijft een ongeopende pot jam of marmelade enkele maanden tot een jaar houdbaar. Als de houdbaarheidsdatum nadert, controleer dan regelmatig op tekenen van bederf.

Het bewaren van geopende potten jam en marmelade

Koelkast of voorraadkast?

Een geopende pot jam of marmelade moet altijd in de koelkast worden bewaard. De koude temperatuur vertraagt de groei van bacteriën en schimmels. Zorg ervoor dat de pot goed afgesloten is met een deksel om uitdroging en geurvermenging met andere voedingsmiddelen te voorkomen.

Gebruik van een schone lepel

Gebruik altijd een schone lepel om jam of marmelade uit de pot te scheppen. Zo voorkom je dat bacteriën of schimmelsporen in de pot terechtkomen en het product sneller bederven.

Vermijd kruisbesmetting

Zorg ervoor dat je de lepel niet direct van bijvoorbeeld boter of ander beleg in de jam of marmelade doopt. Dit kan kruisbesmetting veroorzaken en de houdbaarheid verkorten.

Tips voor het bewaren van zelfgemaakte jam en marmelade

Steriliseer de potten

Als je zelf jam of marmelade maakt, zorg er dan voor dat je de potten vooraf steriliseert. Dit kan door ze enkele minuten in kokend water te leggen of door ze in een hete oven te plaatsen. Hierdoor worden eventuele bacteriën of schimmelsporen gedood.

Zorg voor een goede afsluiting

Vul de potten tot net onder de rand en sluit ze goed af met een deksel. Dit helpt om een vacuüm te creëren en zo de houdbaarheid van de jam of marmelade te verlengen.

Bewaar op een koele, donkere plek

Zelfgemaakte jam en marmelade kunnen het beste op dezelfde manier worden bewaard als gekochte varianten. Dus ongeopend in een koele, donkere voorraadkast en geopend in de koelkast.

Hoe merk je dat jam of marmelade bedorven is?

Veranderingen in textuur en kleur

Let op veranderingen in textuur en kleur van de jam of marmelade. Als het product er waterig, korrelig of verkleurd uitziet, is het mogelijk bedorven.

Schimmelgroei

Schimmelgroei is een duidelijk teken van bederf. Als je schimmel op de jam of marmelade ziet, gooi de pot dan weg. Probeer niet om alleen de beschimmelde delen te verwijderen, want schimmelsporen kunnen zich onzichtbaar door het hele product hebben verspreid.

Een onaangename geur

Als de jam of marmelade een onaangename of zure geur heeft, is het waarschijnlijk bedorven. Gooi de pot weg en koop of maak een nieuwe.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.