Site Overlay
Pruimenjam met port

Pruimenjam met port

Pruimenjam met port is een jam waarin inderdaad alcohol wordt verwerkt. De alcohol wordt in de jam verhit, dus wel de smaak maar niet de alcoholische uitwerking zit in de jam. Je kunt er dus niet dronken van worden, om het maar zo te zeggen.

Maar de smaak van deze pruimenjam is overweldigend. Echt iets bijzonders, dat smaakt naar meer.

Natuurlijk lekker op de boterham, maar persoonlijk smaakt de jam nog lekkerder op een beschuitje, en ook erg lekker om een paar lepeltjes door de vanillevla te mengen.

Recept Pruimenjam met port

Een bijzonder lekker jam.
Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Pruimenjam met port
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 240 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Pruimen
  • 1 Theelepel Kaneelpoeder
  • 150 Milliliter Port
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De pruimen wassen, en de pit verwijderen.
  2. Snij vervolgens de pruimen in kleine stukjes, n doe de stukjes in een pan.

  3. Voeg ook de kaneelpoeder toe, en de port.
  4. Alles goed door roeren en aan de kook brengen.
  5. Zonder deksel op de pan 5 tot 10 minuten laten koken, dan de pan van het vuur halen.

  6. De geleisuiker er doorheen mengen, en weer aan de kook brengen.
  7. Deze keer 5 minuten laten koken.

  8. De jam van het vuur halen, en de jampotten tot aan de rand vullen.

  9. Deksel erop draaien en ondersteboven 5 minuten laten afkoelen.
  10. Dan de jampotten weer goed draaien en nog een uur laten afkoelen.

Welke pruimen het beste gebruiken?

Deze jam hoef je natuurlijk niet met kwetsen te maken, hoewel dat wel bijzonder lekker is, maar kun je eigenlijk met alle soorten pruimen maken.

Wel zal de jam telkens ietwat anders smaken, bij een andere pruimensoort.

Waar op letten bij de aankoop?

De pruimen moet niet te rijp zijn, want daardoor worden de steenvruchten snel erg zacht en soms zelfs een beetje melig.

Maar omdat de smaak belangrijk is, mogen de pruimen ook niet te hard of onrijp zijn. Bij onrijpe vruchten is de smaak vaak nog niet volledig in de vruchten aanwezig.

Hoe lang is deze Pruimenjam met port houdbaar?

In afgesloten jampotten kun je deze jam ongeveer een jaar bewaren, gerekend vanaf de datum dat de jam gemaakt werd. Dicht jampotten kun je bij kamertemperatuur bewaren, maar bij voorkeur wel donker.

Is de jampot geopend, dan kan de jam nog 3 tot 4 maanden met de deksel erop, in de koelkast bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.