Site Overlay
Rode bessenjam met minder suiker

Rode bessenjam met minder suiker

Rode bessenjam met minder suiker, maar wel met kaneel, is een heerlijk recept waar je rustig nog een boterham met jam kunt nemen.

Nee, niet geheel zonder suiker, maar wel met beduidend minder suiker, want deze jam hoeft niet echt zoet te zijn. Zo komt de smaak van de rode bessen ook beter tot z’n recht.

En laten we eerlijk zijn, iets minder suiker in ons leven zou ons allemaal wel eens goed kunnen doen.

Recept Rode bessenjam met minder suiker

De pure smaak van rode bessen.
Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Rode bessenjam met minder suiker
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 3 Jampotten
calorieën 225 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Rode bessen
  • 100 Gram Rietsuiker
  • 25 Gram Vanillesuiker
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 Zakje Geleipoeder
  • 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Als je verse aalbessen gebruikt moet je de bessen van de steeltjes halen. Goed wassen en even laten uitlekken.Je kunt eventueel ook bessen uit de vriezer gebruiken.
  2. De bessen in een grote pan doen en de rietsuiker, de vanillesuiker, en het kaneelstokje toevoegen.

  3. Aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot dat de bassen openbarsten. Het kaneelstokje eruit halen.
  4. Eventueel kun je het mengsel pureren, maar het hoeft niet.
  5. Al roerende de geleipoeder door de jam mengen en nog even een minuut laten koken.

  6. Vul de jampotten en doe de deksel erop. Omdraaien en vijf minuten met de deksel naar beneden laten afkoelen. Dan weer omdraaien en nog een uur laten afkoelen.

Welke rode bessen het beste gebruiken?

Bij voorkeur verse bessen die nog aan de steeltjes zitten, want dan blijven de bessen langer vers.

Natuurlijk zijn deze bessen slechts een paar weken in de winkels te koop, maar als je deze jam in de herfst of winter wilt maken dan kun je ook diepvriesbessen gebruiken.

Waar op letten bij de aankoop?

Rode bessen zijn vrij teer, en vooral als het warm weer is dan barsten de bessen snel. Dit soort bessen zijn niet meer geschikt om jam van te maken.

De bessen moeten heel zijn, niet uitgedroogd, en moeten er fris uitzien.

Hoe lang is deze Rode bessenjam met minder suiker houdbaar?

Doordat er minder suiker in de jam zit, is ook de houdbaarheid minder lang.

Een ongeopende pot kun je tot 6 weken in de koelkast bewaren, een geopende pot ongeveer 2 weken.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.