Witte druivenjam met citroen, groene appel, en kaneel. Een heerlijke broodbeleg, maar ook op de pannenkoek, in een dessert, of op taart, is deze jam één van de lekkerste die we ooit gegeten hebben.
En een bijzonder, want deze jam moet je wel zelf maken. Niet direct een soort jam die in de winkel te koop is.
Je kunt natuurlijk de witte druiven ook vervangen door rode druiven, hoewel de smaak dan wel anders wordt.
Overigens gaat er niet veel suiker in deze jam.
Recept Witte druivenjam
Ingrediënten
- 500 Gram Witte druiven
- 1 Granny Smith appel
- 1 Citroen
- 10 Gram suiker
- 1 Theelepel Kaneelpoeder
- 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpot
Instructies
- Haal de druiven van de stokjes en was de druiven.
- De citroen schoonboenen, en de schil raspen. Pers de citroen uit.
- Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij de appel in kleine stukjes, of raspt de appel.
In een pan de druiven, de appel, kaneelpoeder, suiker, citroenrasp, en het citroensap aan de kook brengen.
- 15 Minuten laten doorkoken.
De jam in de weckpot doen, en tot de rand vullen.
- Af laten koelen zonder de deksel op de pot te doen. Pas na het afkoelen afsluiten.
Welke druiven het beste gebruiken?
Je kunt voor deze jam eigenlijk alle soorten druiven gebruiken, maar de druiven zonder pit hebben het voordeel dat je geen pitten in de jam hebt zitten.
Tegenwoordig zijn er lekker zoete witte druiven zonder pit, en ook rode druiven te koop zonder pit.
Waar op letten bij de aankoop?
Druiven, en vooral witte druiven, kunnen snel zacht worden. Daardoor is een gedeelte van het sap al verdwenen.
Koop dus allen druiven die niet vochtig zijn, en die mooi en stevig zijn. Dat komt de jam allen maar ten goede.
Hoe lang is deze Witte druivenjam houdbaar?
In een weckpot is deze witte druivenjam ongeveer nog twee weken houdbaar, mits de deksel er op zit.
De jam moet wel in de koelkast bewaard worden.