Site Overlay
Weckpotten

Weckpotten

Weckpotten, ook wel bekend als inmaakpotten, zijn speciaal ontworpen voor het conserveren van voedsel. Ze zijn vervaardigd uit dik glas en voorzien van een deksel en een rubberen ring die samen een vacuümafdichting creëren. Deze afdichting is cruciaal om de versheid en smaak van het bewaarde voedsel te garanderen. Bacteriën en schimmels krijgen namelijk geen kans om te groeien wanneer ze worden afgesloten van lucht, waardoor je voedsel veel langer houdbaar blijft.

De naam ‘weckpot’ komt van de Duitse firma Weck, die deze methode van inmaken in glazen potten populair maakte. Tegenwoordig is de term ‘wecken’ synoniem geworden met het inmaken van voedsel, zelfs als de potten die worden gebruikt niet van het merk Weck zijn.

Of je nu een fan bent van fruitige compotes, pittige chutneys, geurige jams, knapperige pickles of zelfs huisgemaakte zuurkool, weckpotten zijn jouw beste vriend als het gaat om het bewaren van deze heerlijkheden. Ze zijn betrouwbaar, duurzaam, gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken, en bovendien zien ze er ook nog eens aantrekkelijk uit in je keuken of voorraadkast.

Aanbevolen merken en modellen

Zelf zoeken?

Meer keuze heb je door zelf te zoeken, wij kunnen de volgende partners aanbevelen.

Welke weckpotten zijn geschikt

Weckpotten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Voor chutney of compote is een middelgrote pot ideaal, voor andere soorten voedsel een kleinere of juiste grotere weckpot.

Ze zijn meestal gemaakt van glas, wat de voorkeur heeft vanwege de niet-reactieve aard en het vermogen om de inhoud goed zichtbaar te houden.

Een goede weckpot heeft een stevige afdichting en een strakke sluiting. Dit zorgt ervoor dat de pot volledig luchtdicht is.

Hoe schoonmaken

Het goed schoonmaken en steriliseren van je weckpotten is een cruciale stap bij het bewaren van voedsel zoals chutney of compote. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je potten goed schoon zijn.

Reinigen voor het eerste gebruik

  1. Was de pot, deksel en rubberen ring grondig in warm zeepsop voor het eerste gebruik. Gebruik een zachte borstel of spons om vuil en stof te verwijderen. Wees voorzichtig om de pot niet te krassen.
  2. Spoel goed af onder stromend water om alle zeepresten te verwijderen.
  3. Laat de pot, deksel en rubberen ring volledig drogen voordat je ze gebruikt. Je kunt ze laten drogen op een droogrek of ze droogdeppen met een schone handdoek.

Steriliseren voor het bewaren van voedsel

  1. Plaats de weckpot, deksel en rubberen ring in een grote pan. Vul de pan met water tot alles onder water staat. Breng het water aan de kook en laat het 10 minuten koken. Dit proces doodt eventuele bacteriën of schimmelsporen die aanwezig kunnen zijn.
  2. Gebruik een tang om de hete pot uit het water te halen. Plaats de pot op een schone handdoek en laat hem volledig drogen. Zorg ervoor dat je de pot niet aanraakt met je blote handen om besmetting te voorkomen.

Regelmatige schoonmaakprocedure

  1. Na elk gebruik, was de pot met warm water en een milde zeep. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of borstels die het glas kunnen krassen.
  2. Spoel de pot goed af en droog hem grondig af om vochtvlekken en schimmelgroei te voorkomen.


Wanneer is de deksel niet meer goed

De deksel van een weckpot speelt een cruciale rol bij het bewaren van je voedsel. Het zorgt voor een strakke, luchtdichte afdichting die voorkomt dat bacteriën en schimmels de inhoud bederven. Maar hoe weet je wanneer de deksel niet meer goed is?

Vervorming en roest

Een van de meest voor de hand liggende tekenen dat een deksel niet meer goed is, is fysieke schade. Als de deksel vervormd, gebarsten of verroest is, is het tijd om deze te vervangen. Dergelijke beschadigingen kunnen de integriteit van de afdichting aantasten, waardoor lucht kan binnendringen en je voedsel kan bederven.

Luchtlekken

Een goede manier om te controleren of de deksel nog goed afdicht, is door de pot met de deksel erop op te tillen. Als de deksel stevig op zijn plaats blijft, dan is de afdichting waarschijnlijk nog in orde. Maar als je merkt dat er lucht uit de pot ontsnapt of als de deksel loskomt, dan is de deksel niet meer goed. Dit is een duidelijk teken dat de afdichting is aangetast en dat de deksel moet worden vervangen.

Het is belangrijk om regelmatig de toestand van je weckpotdeksels te controleren. Een defecte deksel kan de versheid van de inhoud in gevaar brengen. Door de deksels tijdig te vervangen, zorg je ervoor dat je zelfgemaakte lekkernijen zo lang mogelijk goed blijven!

Wanneer is de rubberen ring niet meer goed

De rubberen ring van een weckpot is essentieel voor het creëren van een luchtdichte afdichting, die essentieel is om de inhoud vers te houden. Maar net als andere onderdelen, kan de rubberen ring na verloop van tijd verslijten. Hier zijn enkele indicaties dat het tijd is om je rubberen ring te vervangen:

Scheuren en sneden

Controleer de rubberen ring regelmatig op scheuren, sneden of andere zichtbare schade. Zelfs de kleinste beschadiging kan een lek veroorzaken, waardoor lucht in de pot kan komen en het voedsel kan bederven. Als je enige schade ziet, vervang de ring dan onmiddellijk.

Verharding en uitdroging

Rubber heeft de neiging om uit te drogen en te verharden na verloop van tijd, vooral als het wordt blootgesteld aan hitte en licht. Een uitgedroogde of verharde ring kan niet effectief afdichten, waardoor de houdbaarheid van de inhoud in gevaar komt. Voel regelmatig aan de ring; als deze stijf of broos aanvoelt, is het tijd om hem te vervangen.

Slechte pasvorm

Een rubberen ring moet goed passen om een luchtdichte afdichting te kunnen vormen. Als de ring te los zit of juist te strak op de pot, is het mogelijk dat deze niet meer goed is. Het is belangrijk om de juiste maat ring voor je weckpot te gebruiken.

Door je rubberen ringen regelmatig te inspecteren en ze te vervangen wanneer dat nodig is, zorg je ervoor dat je weckpotten effectief blijven werken en je chutney of compote vers en smakelijk blijft.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

1 thought on “Weckpotten

Comments are closed.