Site Overlay
Jampotten

Welke jampotten zijn geschikt?

Welke jampotten zijn geschikt om jam en marmelade in te bewaren? Er gaat niets boven zelfgemaakte jam en marmelade. Om de versheid en smaak te behouden, is het cruciaal om ze op de juiste manier te bewaren in jampotten.

Jampotten zijn essentieel voor de houdbaarheid van je jam of marmelade. Ze moeten de inhoud beschermen tegen lucht, licht en vocht, die de kwaliteit van je jam kunnen aantasten.

Welke jampotten zijn geschikt

Er zijn diverse factoren die een jampot geschikt maken voor het bewaren van jam of marmelade. Laten we de belangrijkste factoren eens nader bekijken:

Glazen potten

Glazen potten zijn over het algemeen de beste keuze voor het bewaren van jam of marmelade. Glas is een ondoorzichtig materiaal dat licht buiten houdt, waardoor de kwaliteit van je producten wordt behouden. Het is ook vaatwasmachinebestendig, waardoor het eenvoudig te reinigen en te steriliseren is.

Grootte en vorm

De grootte en vorm van de pot hangen af van je persoonlijke voorkeuren en de hoeveelheid jam of marmelade die je wilt bewaren. Kleine potten zijn ideaal voor persoonlijk gebruik of als je verschillende soorten jam maakt. Grotere potten kunnen beter geschikt zijn als je grote hoeveelheden maakt of als je van plan bent je jam cadeau te doen.

Nieuw vs. hergebruikt

Nieuwe glazen potten zijn altijd een veilige keuze omdat je zeker weet dat ze schoon en steriel zijn. Hoewel je ze dan ook nog bij voorkeur schoon en steriel moet maken (je weet immers nooit). Echter, je kunt ook gebruikte glazen potten hergebruiken, mits ze grondig zijn gereinigd en gesteriliseerd. Dit is een milieuvriendelijke optie die ook kan helpen om geld te besparen.

Plastic potten

Plastic potten zijn een andere optie die je kunt overwegen. Hoewel ze over het algemeen minder duurzaam zijn dan glas, zijn ze lichter en minder breekbaar, wat ze een goede keuze kan maken voor transport of als je jonge kinderen hebt die de jam gaan gebruiken. Hou er echter rekening mee dat plastic potten grondiger moeten worden gereinigd en mogelijk niet zo lang meegaan als glazen potten.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle plastic potten geschikt zijn voor het bewaren van voedsel, dus zorg ervoor dat je potten koopt die specifiek zijn ontworpen voor dit doel. Daarnaast moet je controleren of het plastic hittebestendig is als je van plan bent de potten te steriliseren door ze te koken of in de oven te plaatsen.

Dus, welke jampotten zijn geschikt? Het hangt uiteindelijk af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Zowel glas als plastic hebben hun voor- en nadelen, en het is aan jou om te beslissen welke optie het beste werkt voor jouw situatie.

Aanbevolen merken en modellen

Weckpotten/jampotten

Weckpotten/jampotten

1x - met schroefdeksel - glas - 720 ml

Inmaakpotten

Inmaakpotten

500 ml met twist-off deksel wit, 8 stuks

jampotten, inmaakpotten

jampotten, inmaakpotten

tot 82, rood, geruit

COM-FOUR® 40x vervangingsdeksel voor jampotten

COM-FOUR® 40x vervangingsdeksel voor jampotten

rood/wit geruit schroefdeksel voor latei potten en metselaar potten - TOT 82 mm

MamboCat Set van 100 jampotten

MamboCat Set van 100 jampotten

230 ml, jampot, inmaakpot, inmaakpot, 82, rood geruit deksel, incl. diamant-suiker, gelierzauber receptenboekje

Westmark Jampot

Westmark Jampot

ø 5.3 cm / 100 ml - 6 stuks

Zelf zoeken?

Meer keuze heb je door zelf te zoeken, wij kunnen de volgende partners aanbevelen.

Hoe jampot schoon maken om jam in te bewaren

Het is essentieel om je jampotten grondig te reinigen en te steriliseren voordat je ze gebruikt.

De basisstappen

De basisstappen omvatten het schoonmaken met warm water en zeep, en het laten drogen op een schone handdoek.

De grondige reiniging

Voor een grondigere reiniging, overweeg het weken van de potten in een mengsel van water en azijn, of het gebruik van een speciale reinigingsoplossing.

Sterilisatieproces

Vervolgens moet je de potten steriliseren, bijvoorbeeld door ze in een pan met kokend water te plaatsen, of door ze in de oven te zetten. Je kunt hiervoor ook een speciale pan kopen, die alleen gebruikt wordt om jampotten steriel te maken.

Wanneer is de deksel niet meer goed

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de deksels van je jampotten.

Tekenen dat een deksel niet meer goed is, kunnen zijn: roest, deuken, scheuren of een slechte afdichting.

Als je deksel niet meer goed is, is de beste oplossing om het te vervangen. Je kunt voor de meeste jampotten simpel nieuwe deksel kopen.

1x - met schroefdeksel - glas - 720 ml

500 ml met twist-off deksel wit, 8 stuks

rood/wit geruit schroefdeksel voor latei potten en metselaar potten - TOT 82 mm

ø 5.3 cm / 100 ml - 6 stuks

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

39 thoughts on “Welke jampotten zijn geschikt?

Comments are closed.