Bosbessenjam wordt door veel mensen gezien als een lekkernij voor op je boterham, en dan lang niet alleen maar bij het ontbijt.
Maar jam die gemaakt wordt van bosbessen kan, net als bosbessen zelf, ook gebruikt worden bij taart en cake, is heerlijk door de kwark of yoghurt, en kan ook verwerkt worden bij diverse andere nagerechten.
Dus wat jam betreft is deze toch wel heel veelzijdig.
Recept Bosbessenjam
Ingrediënten
- 1 kilo Bosbessen
- 500 gram Geleisuiker
- 60 ml Citroensap
- 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampotten
Instructies
Plaats een ontbijtbordje in de koelkast.
- De bosbessen goed wassen en daarna laten uitlekken.
De bosbessen met het citroensap in een pan doen en goed door elkaar scheppen.
- Aan de kook brengen.
- 15 Minuten laten koken, totdat je ziet dat de meeste bosbessen zijn open geknapt.
Dan de geleisuiker toevoegen en doorroeren.
- Nu nog 4 tot 5 minuten laten koken op een zacht vuur.
Doe een half theelepeltje jam op het ontbijtbordje dat nu uit de koelkast mag. Twee minuten wachten. Is de jam gestold, dan vuur uit, is de jam niet gestold nog een paar minuten laten koken.
De jampotten tot de rand vullen en de deksel erop draaien.
- Ondersteboven met de deksel naar beneden vijf minuten laten afkoelen. Dan weer omdraaien en verder af laten koelen.
Welke bosbessen het beste gebruiken?
Qua smaak zit er niet zoveel verschil tussen de bosbessen die te koop worden aangeboden, alleen wat grootte betreft en natuurlijk de prijs.
Voor jam kun je het beste grotere bosbessen gebruiken.
Waar op letten bij de aankoop?
Bosbessen moeten vers zijn als je deze koopt. Hoe kun je dat weten?
Doe er één tussen je tanden en bijt het stuk. Hoor en voel je een “knak”? Dan zijn de bessen vers. Voelt het zacht aan, dan zijn de bessen niet vers.
Hoe lang is deze Bosbessenjam?
In nog niet geopende potten blijft de bosbessenjam tot wel 12 maanden goed. Bij voorkeur dan bewaren op een donkere en ietwat koelere plek.
Een geopende pot kun je in de koelkast 3 tot 4 maanden bewaren met de deksel op de pot.