Perenjam met speculaaskruiden is een jam die niet alleen lekker is rond de maand december, want de speculaaskruiden maken deze jam tot een lekkernij voor het hele jaar.
Veel lekkerder dan de gewone perenjam, en een jamsoort die je makkelijk in je eigen keuken kunt maken.
Je zult na het eerste proeven al snel denken dat je de volgende keer meer jampotten van deze lekkernij moet maken, temeer omdat de jam gauw op is.
Recept Perenjam met speculaaskruiden
Ingrediënten
- 1,25 kilo peren
- 500 Gram Geleisuiker
- 1 Theelepel Speculaaskruiden
- 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Instructies
- Peren schillen, stelen verwijderen, en de klokhuizen verwijderen.
- Snij de peren vervolgens in kleine stukjes.
In een grote pan een bodempje water toevoegen, en hierin de stukjes peer doen.
- Met een staafmixer fijn malen, geleisuiker en de kruiden toevoegen, en het mengsel aan de kook brengen.
- Gedurende 3 tot 4 minuten op een zacht vuur laten koken.
Met een schuimspaan eventueel het schuim eraf halen, en de jam tot aan de rand in de jampotten doen.
Deksel erop draaien, en omgekeerd op een theedoek 10 minuten laten afkoelen.
De jampotten weer met de deksel naar boven draaien, en helemaal laten afkoelen.
Welke peren het beste gebruiken?
De jam kun je overigens van verschillende soorten peren maken, maar meestal worden Conference peren gebruikt, of Doyenné du Comice. Per soort kan de smaak ietwat afwijken.
Gebruik wel verse peren, en geen peren waarvan de huid al begint te rimpelen.
Waar op letten bij de aankoop?
Let er op dat de peren geen plekjes of beschadigingen hebben, en natuurlijk geen rotte plekken mogen hebben.
Bovendien moet het fruit stevig en sappig zijn.
Hoe lang is deze Perenjam met speculaaskruiden houdbaar?
Als de potten nog niet geopend zijn, kan de jam maximaal vanaf de maakdag, 12 maanden donker en bij kamertemperatuur bewaard worden. Bij veel licht kan de kleur veranderen, en de smaak minder intens worden, dus het beste in een kast of kelder bewaren.
Als een pot geopend is, de deksel er goed opdraaien, en maximaal 4 maanden in de koelkast bewaren.