Site Overlay
Vlierbessensap maken

Vlierbessensap maken

Vlierbessensap maken, een drankje dat gemaakt wordt van bessen die normaliter niet ergens in je eigen tuin zullen groeien, hoewel dit natuurlijk wel kan.

Vlierbessenstruiken groeien overal in Nederland in de vrije natuur, langs wegen, en in parken. Meestal mag je de bessen gratis plukken, maar als je het niet zeker weet vraag er dan gewoon om.

De struiken bloeien in het voorjaar met trossen witte bloemen, en zelfs deze bloemen kun je eten. Zo kun je de trossen bloemen, dus nog aan de steel, frituren.

In het najaar zullen de de bloemen plaatst gemaakt voor zwarte bessen. Belangrijk daarbij is dat je de bessen allen moet plukken als ze zwart en rijp zijn, en laat ook wat trossen bessen hangen voor de vogels, die er ook gek op zijn.

Je moet de bessen voorzichtig van de trossen halen en goed wassen. Dat is vooral belangrijk als de vlierbessen in groenstroken langs wegen geoogst zijn.

Zelf vlierbessensap maken

Omdat vlierbessen boordevol vitamine C zitten, is het een gezond drankje.
Gang Drankjes
Keuken Nederlands
Trefwoord Vlierbessensap maken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 36 kcal

Ingrediënten

  • 1,5 Kilo Vlierbessen
  • 100 milliliter Water

Instructies

  1. Haal de bessen met een vork van de trossen. Helaas is dit eventjes werk. Als alle bessen van de takjes zijn blijft er ongeveer een kilo over, of iets minder.
  2. Was de bessen onder de kraan in een vergiet.
  3. Doe de bessen met het water in een pan.
  4. Op een laag vuur gedurende ongeveer 20 minuten koken.
  5. Bekleed een zeef met een schone theedoek, en giet de bessen hierin.

  6. Hou de zeef met de doek en de bessen boven een schaal of kom, en laat het sap in de kom lekken.

  7. Met een pollepel kun je de resterende bessen nog uitdrukken, en zo al het sap opvangen.
  8. Het sap kun je nu drinken, of in flessen doen om te bewaren.

Welke vlierbessen gebruiken?

Als je dicht bij het buitengebied woonachtig bent kun je zelf uitkiezen welke bessen je plukt, maar in steden of langs drukken wegen moet je wat voorzichtig zijn. Uitlaatgassen kunnen de bessen voorzien van stoffen die niet geschikt zijn voor consumptie.

Ook moet je niet te laat gaan plukken. De bessen kunnen dan uitgedroogd zijn.

Waar op letten bij de aankoop?

Bij sommige winkels, en dan vooral biologische winkels, kun je vlierbessen ook kopen.

In dat geval moeten de bessen vol en stevig zijn, niet kapot of uitgedroogd.

Hoe lang is dit vlierbessensap houdbaar?

Het vers gemaakt sap kun je het beste in de koelkast bewaren. Het is dan 3 tot 7 dagen houdbaar.

Het sap kan ook worden ingevroren. Dat kun je het beste doen in een ijsblokjesvorm. Vries het sap gedurende 2 tot 3 uur in, haal de blokjes uit de vorm, en doe ze in een diepvriesbak. Plaats de diepvriesbak weer in de vriezer.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.